Orbána na Slovensku príliš démonizujú, hovorí šéf SMK. Prezradil aj, či spolupracuje s Jobbikom

    0
    József Berényi (Autor: Archiv JB)

    Berényi sa v rozhovore pre denník Nový Čas rozrozprával o svojom vzťahu s maďarským premiérom. „Keď má byť stretnutie Fico – Orbán, tak ma Orbán predtým pozve na stretnutie, kde so mnou konzultuje určité veci,“ prezradil.

    Slováci sú na slovo autonómia citliví

    Šéf SMK si myslí, že Orbána, ktorý sa „preslávil“ počas utečeneckej krízy postavením ostnatého plota na maďarskej hranici, na Slovensku príliš démonizujú. A hoci Berényi netvrdí, že je tam všetko v poriadku, vyzdvihuje, že Orbán prebral krajinu po socialistoch v bankrote a teraz je tam lepšia situácia. Hoci sa spolu stretávajú, u neho doma ešte nikdy nebol. Všetko sa deje výlučne v pracovni. Spoluprácu s ultrapravicovým Jobbikom však vylúčil. Bohato mu stačí spolupráca s Orbánovým Fideszom.

    A ako si predstavuje Berényi lepšiu budúcnosť pre maďarskú menšinu na Slovensku? Prezradil, že by bol rád, keby si zachovali v rámci Slovenska svoju identitu a mohli byť plnohodnotnou súčasťou spoločnosti s možnosťou používať materinský jazyk. Autonómiu by však zaviesť nechcel. „Keď nie je v programe, tak nie. Zistili sme, že Slováci slovo autonómia vnímajú úplne inak ako my. V otázke samosprávy vieme na Slovensku viesť dialóg, ale v otázke autonómie to možné nie je. A bez dialógu sa ďalej nepohneme,“ priznal.

    Oproti Bugárovej strane Most-Híd sú vraj čitateľnejší. Navyše, podľa neho sú v Moste stále tie isté tváre a oni ponúkajú generačnú výmenu. „Navyše máme jasný program, ktorý stojí na znížení daní a podpore maďarských komunít, nie však na úkor slovenských občanov,“ vymenoval. Spoluprácu s Mostom chceli ešte pred voľbami, no bugárovci to odmietli. „Bola to chyba. Dnes osem z desiatich Maďarov by chcelo, aby sme vytvorili koalíciu,“ dodal.

    - Reklama -