Orbán v Srbsku bojovne: Na vaše územie nesmie nikto vstúpiť ilegálne

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Podľa agentúry MTI Orbán na tlačovej konferencii povedal, že nemožno vylúčiť, že na jeseň bude treba na balkánskej migračnej trase čeliť podobným výzvam ako vlani.

    “Maďarsko chce ubrániť dosiahnuté výsledky, preto neprijme žiadne protiprávne záležitosti vrátane ilegálneho vstupu na svoje územie,” zdôraznil maďarský premiér. Orbán ponúkol Vučičovi spoluprácu a dodal, že nie je záujmom jeho krajiny riešiť svoju bezpečnosť na úkor Srbska tak, aby následkom stráženia svojich hraníc zostali desaťtisíce migrantov v Srbsku.

    “Mimoriadne dobré maďarsko-srbské vzťahy sa podarilo zachovať aj napriek tomu, že v niektorých otázkach máme odlišné postoje,” konštatoval srbský premiér, podľa ktorého sa treba pripraviť na jeseň i zimu, pretože už aj teraz sa zdržiava v Srbsku vyše 5000 migrantov.

    Vučič pripomenul, že Budapešť ponúkla pomoc pri ochrane srbsko-macedónskej hranice a túto ochranu rozšíri aj na hranicu s Bulharskom. Srbsko sa podľa jeho slov usilovalo o solidaritu s migrantmi, avšak ilegálnych migrantov ani táto západobalkánska krajina nemôže prijať.

    Maďarský a srbský premiér deklarovali, že ešte pred koncom tohto roka usporiadajú spoločné rokovanie vlád. Schôdzka sa uskutoční niekde v strednej časti Srbska, pretože podľa Vučiča cieľom jeho vlády je, aby Maďarsko neinvestovalo iba vo Vojvodine, ale aj v iných častiach Srbska.

    Predseda srbskej vlády poďakoval Maďarsku za podporu európskych integračných snáh jeho krajiny a vyhlásil, že cieľom Belehradu je, aby maďarská menšina žijúca v Srbsku pocítila, že srbská vláda si ich ctí rovnako ako príslušníkov väčšinového národa. 

    - Reklama -