Orbán tvrdo o Sorosovi. Toto sú dôvody, prečo sa proti nemu musíme brániť

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Zakladateľa CEU, amerického finančníka a liberálneho filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa, pritom opätovne obvinil z podpory nelegálnej migrácie do Európy.  “Všetko sa to točí okolo Sorosa, ktorý – skrytý pred očami verejnosti a za pomoci svojich maďarských organizácií – dáva obrovské peniaze na podporu nelegálnej migrácie,” tvrdil Orbán v dnes publikovanom rozhovore pre provládny denník Magyar Idök.

    Soros podľa premiéra financuje nespočetné lobistické organizácie, ktoré sa vydávajú za občianske združenia, a súčasťou jeho impériá sú aj vlastné médiá a univerzita. Maďarsko sa preto musí proti Sorosovmu vplyvu brániť, domnieva sa Orbán. “Maďarská vláda je neustále vystavená tlaku a útokom a vo všetkých voľbách sa bojuje o to, či budeme mať parlament a vládu slúžiacu záujmom maďarského ľudu alebo záujmom zahraničia,” domnieva sa Orbán.

    Okrem už schválenej novely vysokoškolského zákona, ktorá zrejme znemožní ďalšie pôsobenie Sorosovej univerzity v Maďarsku, predložila Orbánova vláda aj návrh zákona o občianskych organizáciách. Na jeho základe by mali takéto organizácie povinne hlásiť úradom, že sú financované zo zahraničia. Oba tieto návrhy vyvolali v Maďarsku sériu protivládnych demonštrácií. Podľa Orbána ide už o akúsi predohru ku kampani pred budúcoročnými parlamentnými voľbami v Maďarsku.

    - Reklama -