Orbán si z Bruselu diktovať nenechá. Maďarská vláda sa k výhradám EK v otázke dotazníka postavila takto

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za komunikáciu Bence Tuzson minulý piatok povedal, že EK listom zaútočila na dotazník “Stop Bruselu!”, pričom viaceré fakty Brusel skresľuje a niektoré zamlčuje.

    Podľa vyjadrenia informačného centra Brusel napríklad zamlčuje, že v členských krajinách Európskej únie v období od roku 2010 do roku 2015 stúpla cena elektriny o 20 percent a zemného plynu o 25 percent. Komisia v liste pritom tvrdí, že v krajinách, kde cenu energií neregulujú, platia domácnosti menej.

    Budapešť a Brusel majú aj naďalej diametrálne odlišné postoje aj v otázkach prisťahovaleckej politiky, problematiky zahraničného financovania občianskych organizácií či politiky zamestnávania a daní.

    V dotazníku maďarská vláda tvrdí, že EK žiada zrušiť zníženie režijných nákladov domácností; že chce donútiť Maďarsko prijať nelegálnych migrantov; že nelegálni migranti prichádzajúci do Maďarska sú podnecovaní prevádzačmi a medzinárodnými organizáciami, aby konali v rozpore so zákonmi; že v krajine pôsobí čoraz viac občianskych organizácií financovaných zo zahraničia s cieľom zasahovať do vnútorných záležitostí; že Brusel napáda maďarské opatrenia na tvorbu pracovných miest; a že Brusel útočí na Maďarsko aj pre znižovanie daní.

    Formulár už vyplnilo a poslalo späť vyše 1,13 milióna Maďarov. Európska komisia otázky predložené na “konzultáciu” maďarským občanom označila – rovnako, ako maďarský kabinet reakciu komisie – za zavádzajúce.

    - Reklama -