Opozičného lídra Alexeja Navaľného prepustili z väzenia

    0
    Alexej Navaľnyj pri zatýkaní ruskou políciou (Autor: TASR)

    Deň pred jeho prepustením polícia vykonala prehliadku moskovského sídla jeho volebného štábu. Jeden z Navaľného spolupracovníkov na Facebooku uviedol, že polícia sa v priestoroch sídla volebného štábu zdržiavala od skorých ranných hodín, pričom jej príslušníci zhabali niekoľko počítačov a iné materiály. Vchod do budovy bol následne zapečatený.

    Navaľnyj a najmenej 1500 demonštrantov bolo 12. júna v Moskve a iných ruských mestách zatknutých za účasť na vlne nepovolených protikorupčných protestov. Navaľného uväznili na 30 dní, odvolací súd následne sadzbu znížil na 25 dní.

    Alexej Navaľnyj chce na budúci rok vo voľbách bojovať o funkciu prezidenta Ruskej federácie. Jeho kandidatúra je však po nedávnom verdikte súdu v korupčnej kauze Kirovles otázna. Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa totiž Navaľnyj o prezidentský úrad nemôže uchádzať najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny. 

    Prvý proces v kauze Kirovles sa v roku 2013 skončil vynesením päťročného nepodmienečného trestu, ktorý odvolací súd následne zmenil na podmienečný. Európsky súd pre ľudské práva však neskôr dospel k záveru, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý proces. 

    Vlani v novembri potom ruský najvyšší súd pôvodný rozsudok zrušil a nariadil nový proces. Oblastný súd v Kirove však v máji ponechal tento verdikt v platnosti.

    - Reklama -