Opozícia sa rozhodla pritiahnuť Kaliňákovi slučku okolo krku. Chce oživiť vyšetrovanie súvisiace s Bašternákom

    0
    Protestujúci dav pred komplexom Bonaparte (Autor: Martin Rendek)

    Poslanci na základe uznesenia vyčítajú vyšetrovateľovi aj prokurátorke, že sa stotožnili s vyjadreniami podozrivých a že vyhlásili, že netreba nič ďalej skúmať. Podľa Rajtára neskúmali napríklad zdroj peňazí, ktoré dal Bašternák do firmy B. A. Haus. Taktiež je podľa neho zvláštne, že sa vyšetrovateľovi a prokurátorke nezdalo podozrivé, že minister vnútra mal zaplatiť za nehnuteľnosti v hodnote 400.000 eur iba okolo 8000 eur. “Nám to veľmi podozrivé je a preto aj s kolegami s OĽaNO a Danielom Lipšicom napadneme toto rozhodnutie a v zmysle trestného zákona budeme žiadať, aby toto uznesenie bolo zrušené a aby toto závažné vyšetrovanie pokračovalo,“ dodal Rajtár.

    Kaliňák dnes zopakoval, že si nie je vedomý etického zlyhania. „Prvá vratka DPH bola v roku 2011, kedy pán Lipšic, Sulík aj pán Matovič mohli konať, koľko im hrdlo ráčilo, ale ani len kontrolu nevykonali. Čiže tá zodpovednosť, ten začiatok je tu jednoznačný a preto ich volanie je čisto politicky motivované. Venovať sa škandalizovaniu jedného z podpredsedov Smeru,“ zdôraznil šéf rezortu vnútra.

    Vyšetrovanie prípadu obchodu medzi ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a podnikateľom Ladislavom Bašternákom nezastavila prokuratúra. O odmietnutí trestného stíhania rozhodol policajný vyšetrovateľ, a to 21. 12. 2016. Pre TASR to zdôraznila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Ozrejmila, že prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry preskúmala rozhodnutie vyšetrovateľa Policajného zboru na základe sťažnosti, ktoré sa týkalo rozhodnutia o odmietnutí trestného stíhania vyšetrovateľom Policajného zboru. “Predmetné rozhodnutie považuje za správne a v súlade so zákonom,” informovala.

    Denník N informoval, že prokuratúra odmietla trestné oznámenie opozičných poslancov. Tí napadli predaj časti firmy B. A. Haus, ktorú kúpil minister vnútra Robert Kaliňák od Ladislava Bašternáka. Denník N ďalej uviedol, že polícia a ani prokuratúra nepreskúmali, odkiaľ pochádza 850.000, ktoré vložil Bašternák do firmy B. A. Haus. Rovnako tak vyšetrovatelia ani nedali preskúmať znalcom, či cena, za ktorú Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel v spoločnosti, bola primeraná. Poslanci namietali, že cena za podiel v tejto spoločnosti bola príliš nízka a šéf rezortu vnútra sa tak dostal veľmi lacno k cennému majetku. Tým vzniklo podozrenie z korupcie.

    - Reklama -