Opozícia robí maximum, ale nič sa nezmení. Analytik Baránek otvorene pred Ficovým odvolávaním

    0
    Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

    Nie je to ešte ani rok, čo bola zostavená aktuálna vláda, no zato je to už druhý pokus opozície odvolať premiéra. Ten prvý sa uskutočnil ešte v lete v súvislosti s kauzou Bašternák. Ako vieme, dopadol neúspešne. Je pravdepodobné, že tento pokus dopadne rovnako. V čom teda treba hľadať zmysel utorkovej mimoriadnej schôdze?

    Nielen v tomto prípade, ale vždy sú tieto odvolávania príležitosť pre opozíciu, aby predniesla, čo má na srdci. Pretože väčšinou je predpoklad, že pri odvolávaní ministra, a tobôž premiéra, sú vo veľkej miere prítomné médiá. No a opozícia to využíva, je to pre ňu fórum. Vedia, že ho neodvolajú, to je jasné.

    Podržia Fica jeho koaliční partneri? Je údajná kríza, ktorú mali, zažehnaná alebo mu môžu pripraviť nepríjemné prekvapenie?

    Samozrejme, že ho podržia, to už netreba o tom ani pochybovať.

    Premiér sa najskôr vyjadril, že na schôdzu nepríde, potom svoje vyjadrenie pozmenil a povedal, že bude iba na začiatku, pretože má veľa inej práce pre ľudí, a mimoriadnu schôdzu označil za chaos a cirkus. O čom jeho postoj k celej situácii vypovedá?

    Samozrejme, že premiér, ktorý má byť odvolávaný, nepovie, že je to pre neho česť. Je jasné, že bude marginalizovať tie dôvody aj význam toho celého. Ale to nie je nič nové. Obohrané pesničky z minulosti a nielen z tejto vlády, ale zo všetkých vlád.

    Aj napriek tomu humbugu je to normálny, štandardný proces, ktorý tu bol xkrát a ešte xkrát bude.

    Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič o odvolávaní Fica hovorí ako o verejnej obžalobe, pri ktorej chce čítať príbehy ľudí. Nie je to iba naháňanie bodov na politickom marketingu?

    Je to, ako som už povedal, príležitosť pre opozíciu, a teda aj pre Matoviča, aby sa prezentoval. Ale je to legitímne, veď na to je parlament, aby sa poslanci prezentovali a obhajovali.

    Poslankyňa z SaS Jana Kiššová je presvedčená, že na Ficovo odvolanie je vážny dôvod. Smerácky poslanec Ľubomír Jahnátek zas hovorí, že dôvod nevidí. Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar podotkol, že to bude fraška a zabitý deň, keďže budú rokovať o niečom, čo je už vyriešené. Ako sa na vec teda treba pozerať?

    V tomto má Hrnčiar formálne pravdu. Len opozícia zrejme bude mať čo povedať k zákulisiu a k tomu, čo bolo predtým. Chcem tým povedať, že oni zo svojho uhla pohľadu všetci hovoria niečo, čo má logiku. Aj to, čo opozícia hovorí, má logiku, samozrejme, nikto sa nezhodne s koalíciou v tom, že čo vlastne za tým naozaj bolo, či Fico o tom vedel alebo sa išiel nabaliť.

    Tam nemôžeme čakať konsenzus a nie je to ani účelom tejto mimoriadnej schôdze.

    Ako sa v spleti názorov a tvrdení má vyznať volič-občan, ktorý politiku nesleduje, a ako sa v nej má vyznať volič, ktorý ju sleduje? Sú vo vyjadreniach politikov nejaké indície?

    Volič, ktorý sa politike nevenuje, sa v tom nevyzná. Otázka je iná, či by si vôbec mal niekto, koho politika nezaujíma, nárokovať, aby sa v tom vyznal. Pokiaľ sa nezaujíma o politiku, nemá nárok, aby hodnotil tieto veci.

    Volič, ktorý politiku sleduje, si povyberá to, čo sa mu hodí do jeho politického spektra. Volič Fica povie, ale však ten Fico faktúru roztrhal… a bude spokojný. Volič Sasky si zas povie, že síce toto Fico urobil, ale čo bolo za tým? Čo to bol za pokus…

    Čiže tam ťažko nájdete arbitra, a dokonca ani my dvaja by sme sa možno nezhodli, pretože nemáme dostatok informácií zo zákulisia. Veľkú úlohu zohrávajú politické preferencie a samotný úsudok na základe sledovania politiky ľuďmi, ktorí ju sledujú a hľadajú nejaké súvislosti.

    Opozícia najskôr premiérovi dala ultimátum na splnenie požiadaviek do stredy 8. 2. 2017, ale podnet na mimoriadnu schôdzu podala až v piatok 10. 2. 2017. Nie je strata času, že čakali dva dni?

    Nestratili nič, lebo aj tak sa nič nezmení…

    Myslíte si, že si opozícia robí svoju prácu dobre?

    Myslím si, že… vzhľadom na kvalitu opozície takú, aká je, robia maximum.

    - Reklama -