Opozícia podporí reformu nemocníc. Tu je naša podmienka, odkazuje OĽANO

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    Podpredseda zdravotníckeho parlamentného výboru Krajčí zdôraznil, že reforma je nevyhnutná, má k nej však výhrady. “V návrhu zákona chýba okrem definovanej geografickej dostupnosti aj časový nárok pacienta na svoju liečbu. Vnímali sme, že reforme nemocníc chýba, takpovediac, jedna noha. Pacientom by sa mohlo stať, že by im hrozili zvýšené čakacie lehoty na operácie,” uviedol.

    Dodal, že s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD) sa na doplnení čakacích lehôt zhodli. “Dohodli sme sa, že v spolupráci s MZ SR vypracujeme pozmeňovací návrh, ktorým pacientom definujeme ich zákonný návrh na maximálne čakacie lehoty, ktoré určia odborníci na jednotlivé medicínske odbory,” dodal Krajčí s tým, že tento návrh predloží v druhom čítaní zákona v NR SR.

    Ak tento termín nebude podľa Krajčího vedieť zdravotná poisťovňa splniť, bude musieť pacientovi uhradiť liečbu či operáciu buď u nezmluvného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, alebo v inom členskom štáte Európskej únie. Opoziční poslanci zároveň vyzvali poslancov Smeru-SD, aby návrh “vlastnej ministerky podporili”.

    “Po stretnutí s ministerkou zdravotníctva konštatujem, že strana SaS podporí reformu slovenských nemocníc, ak sa dostane na rokovanie NR SR,” povedala členka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS). Ako však dodala, má pochybnosti, či sa návrh do parlamentu dostane. Doplnila, že pozmeňovací návrh predloží OĽaNO. Stratifikovať podľa jej slov treba aj ambulantný sektor.

    Ministerka zdravotníctva priebežne rokuje o stratifikácii so zástupcami všetkých parlamentných strán, vrátane zástupcov nezaradených poslancov. Ministerstvo zdravotníctva sa k záverom vyjadrí následne po skončení rokovaní.

    Kalavská chce podľa vlastných slov tému odpolitizovať a vrátiť na odbornú úroveň. Je presvedčená, že bez reformy slovenské zdravotníctvo skolabuje. Od politikov, ktorí za ňu nezahlasujú, vyžaduje, aby sa vyjadrili k téme, kam má zdravotníctvo na Slovensku smerovať.

    Stratifikácia prinesie napríklad merania cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice budú musieť postupne nastaviť kritériá, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Projekt definuje 28 skupín, ktoré zastrešujú desiatky konkrétnych výkonov.

    Tie sa musia centralizovať. Nová typológia nemocníc má garantovať zdravotnú starostlivosť v jasne určenom rozsahu. Platná by mala byť od roka 2024. Priniesť by mala aj nový typ nemocníc, ktoré sa budú orientovať na dlhodobú starostlivosť.

     

    - Reklama -