Opozícia ešte stále spí, Schengen sa rúca a rozpad EÚ je už za dverami. Pozrite sa, kto to tvrdí

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Voľby sú už o mesiac, ale zdá sa, že opozícia si to akosi nevšíma. „Vyzerá to tak, ako keby už nevedeli prepnúť na inú rýchlosť. Stále idú v tom režime ako napríklad na jeseň,” zhodnotil vláčny predvolebný boj politický komentátor Peter Schutz.  

    Čo sa týka mediálneho priestoru, v tejto súvislosti je potrebné poznamenať, že predseda Smeru Robert Fico ho dostáva najviac. „Je to objektívne spôsobené tým, že je predseda vlády a cez rétoriku utečencov sa tam vie natlačiť,“ skonštatoval Schutz a podotkol, že Ficovi v jeho sebaprezentácii najnovšie výrazne dopomohol aj český premiér Sobotka, keďže zvolal na 15. februára mimoriadny samit krajín V4, ktorý je podľa komentátora „úplne zbytočný a nemá žiadny význam“.

    Nečinná opozícia?

    Opozícia je podľa neho na jednej strane, pochopiteľne, hendikepovaná nedostatočným mediálnym priestorom, kampaň opozičných strán tak či onak však považuje za nedostatočnú. Aj tu ale treba rozlišovať medzi jednotlivými stranami. Azda najmenej „akčnou“ parlamentnou stranou je podľa Schutza KDH. „Tí akoby počítali s tým, že budú mať sedem percent a to im stačí,“ dodal.

    Fico nič nezmôže, ale aspoň by nemal škodiť

    Na otázku reportéra Eugena Kordu, ktorú výzvu považuje v súčasnosti pre Slovensko za najväčšiu, Schutz odpovedá, že geopolitickú. „Ak nebude otázka utečencov vyriešená, tak to zhodí Schengen,“ vyjadril sa politický komentátor. Predseda vlády Robert Fico podľa neho v prospech zachovania Schengenu nemôže urobiť nič.

    „To, že posiela 20 vojačikov do Macedónska a 15 do Slovinska, to sú len gestá, ktorými chce ukázať, že aj sa podieľa v rámci solidarity na záchrane Schengenu,“ povedal a doplnil, že premiér má podľa neho fóbiu z moslimov. „Nemôže toho urobiť veľa, ale minimálne by nemal škodiť slovenskej pozícii tým, že verbálne a rétoricky neuveriteľným spôsobom štve spoločnosť voči migrantom a aj proti Bruselu a Merkelovej, čo títo evidentne neradi vidia,“ uviedol. 

    Európa sa rozletí

    Dobré meno Slovenska za hranicami sa nám podľa neho môže mimoriadne oplatiť, keby došlo k rozpadu Schengenu, čo podľa neho bude už čoskoro. „Schengenu v súčasnej podobe odzvoní už pravdepodobne tento rok, ale vznikne niečo nové, pretože myšlienka slobodného pohybu nemôže vyhynúť,“ povedal Schutz a dodal, že scenár rozpadu celej EÚ tiež nie je nereálny. „Môže sa nám stať, že ak sa Európa rozletí, Slovensko sa ocitne v geopolitickom vákuu. A to, že sa EÚ rozpadne, to nie je istá budúcnosť, ale je to jeden z možných scenárov, s ktorým treba počítať,“ zdôraznil Peter Schutz.

    Celý videokomentár si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -