Opovážili sa vzoprieť miestnym gangstrom a už nežijú. Starostovia žiadajú vládu o posilnenie ochrany

    0
    Mexiko dlhodobo sužuje násilie spojené s drogovými kartelmi (Autor: Facebook, Quiéreme 1440 AM)

    Boja sa o svoje životy. Mexickí starostovia požadujú od vlády vyšší stupeň ochrany po tom, čo cez víkend organizovaný zločin nemilosrdne popravil dvoch ich kolegov.

    Ako pripomína portál BBC, v Mexiku sú politici často terčom útokov miestnych zločineckých skupín.

    Tak to bolo, bohužiaľ, aj v sobotu. Najprv zahynul násilnou smrťou starosta vo federálnom štáte Chiapas, konkrétne Domingo Lopéz predsedajúci mestu San Juan Chamula.

    Zhromaždenie na námestí

    Lopéz a jeho námestník Narciso Lunes usporadúvali na námestí v meste stretnutie s nespokojnými občanmi, keď neznámi páchatelia spustili paľbu. Zomreli štyri osoby, tucet ďalších osôb bol zranený.

    O niekoľko hodín nato bol zabitý aj starosta mesta Pungabarato (federálny štát Guerrero) Amrosio Soto.

    Pritom Soto len dva týždne predtým na Twitteri verejne upozorňoval, že bol zastrašovaný organizovaným zločinom. Okrem toho apeloval na prezidenta Enriqueho Peña Nieta, že nastal čas  začať  konať.

    Svoj tweet zakončil vetou: Tierra Caliente vás potrebuje.“ Pričom Tierra Caliente je označenie oblasti štátov Guerrero, Mexiko a Michoacan, ktoré sú zmietané vlnou násilia.

    Soto prišiel o život v sobotu večer, keď bol prepadnutý skupinou ozbrojencov. Hlavnú cestu skrížili nákladiaky, aby sa následne spustila paľba na starostovo auto. Okrem politika prišiel o život aj jeho osobný šofér.

    Nenechal sa vydierať

    Podľa miestnej tlače by za smrťou Sota mohol byť aj fakt, že odmietol platiť miestnemu drogovému gangu.

    Ako sa spomína vo vyhlásení Národnej asociácie starostov, volení muži ľudu požadujú od vlády, aby jednak prešetrila spomínané vraždy, a tiež, aby urýchlene zabezpečila efektívny bezpečnostný protokol pre starostov.

    - Reklama -