Opica po večierku bude neveselá. Psychológ veští Nemecku zlé časy

    0
    Petr Schnur M.A., historik, religionista, sociálny psychológ, publicista žijúcí v nemeckom Hannoveri (Autor: Archív P. S. )

    Schnur tvrdí, že hoci majú Nemci hlboko v sebe zakódovanú úctu k svojmu štátu a rešpekt k autoritám, uvedomujú si, že krajine sa nemôže podariť integrovať obrovské množstvo prichádzajúcich migrantov. Uvedomujú si to vraj dokonca aj mnohí dobrovoľníci, ktorí ešte nedávno ponúkali svoje sily na pomoc utečencom. „Ľuďom je čoraz viac jasné, že realita s ním spojená vyzerá úplne inak ako rozprávky, ktoré nám sugerovali vláda aj slniečkárska opozícia,“ zdôrazňuje Schnur.

    „Konflikty medzi etnickými a náboženskými skupinami, sexuálne násilie a kriminalita sú súčasťou všedných dní a nič na tom nemení ani fakt, že tieto témy sú politicky aj mediálne tabuizované. Kriminálne štatistiky sa manipulujú, policajní úradníci majú príkaz mlčať. Manipulácia ide tak ďaleko, že verejnoprávne médium úplne otvorene pohrozí prerušením rozhovoru v prípade, že dotknutý úradník spomenie kriminalitu žiadateľov o azyl!“ hnevá sa psychológ.

    Prichádzajúci migranti podľa Schnura odmietajú pracovať alebo nemajú zodpovedajúcu kvalifikáciu, aby vôbec mohli niečo robiť, nejeden potom nezvláda čítať alebo písať. „Stále častejšie sa objavujú správy o sfalšovaných dokumentoch, o negramotnosti a neochote navštevovať štátom platené kurzy nemčiny. Závislosť od siete sociálnej pomoci alebo práce načierno je už vopred naprogramovaná. Dnes dostáva štvorčlenná rodina žiadateľov o azyl až 1 200 eur mesačne plus ubytovanie, respektíve úhradu bytu, lekárskej starostlivosti a jazykových kurzov,“ uvádza Schnur.

    Aby toho nebolo málo, tak do krajín pôvodu sa nedarí vracať drvivú väčšinu odmietnutých azylantov. Tí zostávajú aj naďalej v Nemecku.

    Schnur sa domnieva, že kancelárka Merkelová musí vedieť, o čo v Sýrii a na Ukrajine ide. „Neviem si predstaviť, že by mohla vlastným táraninám veriť. Moc chutí opojne, navyše je plne pod vplyvom Washingtonu, podobne ako je celá západoeurópska politická ,elita‘ vo vleku amerických geopolitických záujmov,“ usudzuje psychológ.

    „Realita je taká, že masy migrantov proste prúdili tam, kde im kývali na najväčšie hospodárske výhody. ,Ste vítaní‘ nemeckej kancelárky a rozprávky o európskom, špeciálne nemeckom Eldoráde, ktorými ich za ťažké peniaze lákali na cestu prevádzačské mafie, urobili svoje. Teraz prichádza vytriezvenie – na oboch stranách. Prorokujem, že ,opica‘ po večierku bude neveselá,“ konštatuje Schnur.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -