Odstavený diktátor si žil ako prasa v žite. Teraz si tie desiatky miliónov prosto zbalil a odletel

    0
    Prezident Gambie Yahya Jammeh (Autor: SITA)

    „Keď sa lietadlo, v ktorom sa nachádzal odmietnutý prezident Gambie, chystalo vzlietnuť a opustiť malú západoafrickú krajinu, prítomní Afričania zahliadli tvár Yahyu Jammeha cez jedno z okien. Bol donútený opustiť krajinu, ktorej vládol vyše dvadsať rokov. Ale prekvapivo sa usmieval,“ píše americký The Washington Post.

    Podľa gambijských úradníkov mal Jammeh dobrý dôvod, aby bol veselý. Ešte pred odletom z krajiny sa mu totiž vraj podarilo vybrať zo štátnych pokladníc milióny amerických dolárov. Okrem toho vraj naložil dopravné lietadlo luxusnými automobilmi a poslal ho do zahraničia.

    Na nedeľnej tlačovej konferencii povedal špeciálny poradca nového prezidenta Gambie Adamu Barrowa Mai Ahmad Fatty novinárom, že len za dva týždne sa Jammehovi podarilo odcudziť 11,4 milióna amerických dolárov.

    „Gambia sa nachádza v ekonomickej kríze. Štátne pokladnice sú v podstate prázdne. To je fakt,“ uviedol Fatty, ktorého citoval americký Associated Press. Potvrdili to ľudia z ministerstva financií a Centrálnej banky Gambie.

    Jammeh bol svojou obľubou luxusných vecí dobre známy. Údajne do jeho repertoára patrilo niekoľko vozidiel značky Rolls-Royce, ktoré mali na poznávacej značke jeho meno. Jeho dcéra navštevuje súkromnú školu v americkom New Yorku, ktorá stojí viac ako 40 000 dolárov ročne.

    Toto všetko si Jammeh dopriaval v situácii, keď ľudia v krajine, ktorej vládol vyše 22 rokov, nemali čo jesť a mnohí z nich boli nútení vydať sa na smrteľne nebezpečnú cestu cez Stredozemné more k európskym brehom.

    Keď v decembri minulého roka prehral v prezidentských voľbách, odmietol odstúpiť. Nakoniec ho k tomu donútili až tisíce západoafrických vojakov, ktorí mu hrozili použitím sily. V sobotu 21. januára nakoniec konečne oznámil svoj odchod z funkcie.

    V ten istý deň nastúpil do lietadla, v ktorom mu robil spoločnosť prezident Guiney. Jammehovi ponúkli azyl v Maroku a Nigérii, ale jeho cieľová destinácia je zatiaľ neznáma.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -