Odpočúvanie bude kontrolovať špeciálna komisia. V merku to bude mať aj parlament

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Šesť členov komisie nominujú osobitné kontrolné výbory a výbor pre obranu a bezpečnosť, pričom traja budú zástupcami vládnych strán a traja zástupcami opozície. Predseda komisie bude zástupcom opozície. Ďalších dvoch členov bude do komisie voliť parlament. Kontrolu využívania odpočúvania novela navrhuje vykonávať jedenkrát do roka alebo kedykoľvek, ak sa komisia na tom dohodne. Kontrola bude možná aj na základe podnetu občana SR, ak sa domnieva, že sa informačno-technické prostriedky používajú voči nemu. Podnet na kontrolu môžu podať aj branno-bezpečnostný výbor parlamentu, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. 

    Odpočúvanie možno podľa novely použiť iba vtedy, ak je to nevyhnutné na zabezpečenie ochrany ústavného zriadenia, vnútorného poriadku a zahranično-politických záujmov štátu, bezpečnosti a obrany štátu, získavanie informácií zo zahraničných zdrojov, predchádzanie a objasňovanie trestnej činnosti alebo na ochranu práv a slobôd iných a ak dosiahnutie tohto účelu inak by bolo neúčinné alebo podstatne sťažené. Odpočúvanie možno podľa návrhu v pôsobnosti Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva použiť aj mimo územia Slovenskej republiky, ale len v rozsahu úloh podľa osobitných predpisov. 

    Parlament neschválil pozmeňujúce návrhy poslanca Daniela Lipšica (klub OĽaNO), aby členovia komisie každý rok chodili na detektor lži a mali previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň prísne tajné. Lipšic zároveň neúspešne presadzoval, aby komisia mala namiesto osem šesť členov. 

    - Reklama -