Odmietame byť občanmi druhej kategórie, znie z Bruselu. Europarlament hrozí zablokovaním dohody o brexite

    0
    Guy Verhofstadt (uprostred), poslanec EP (ALDE) (Autor: SITA)

    Líder politickej skupiny liberálov a demokratov v EP (ALDE) v správe pre médiá, ktorú okrem neho podpísali štyria šéfovia najhlavnejších politických frakcií v europarlamente – spolu predstavujú dve tretiny hlasov -, označil ponuku britskej premiérky Theresy Mayovej týkajúcu sa práv Európanov v Británii po brexite za “sklamanie”. 

    Verhofstadt zároveň pripomenul, že zákonodarný zbor EÚ bude mať právomoc odmietnuť akúkoľvek dohodu o brexite, pričom podľa jeho slov europoslanci neodobria žiadne opatrenia, ktoré by znížili úroveň súčasných práv Európanov v Spojenom kráľovstve.

    Signatári spoločného listu, ktorý poslali aj hlavnému vyjednávačovi EÚ pre brexit Michelovi Barnierovi, v tejto súvislosti uviedli, že návrh z Londýna povedie k zvýšeniu byrokracie a neistoty pre vyše tri milióny občanov EÚ v Británii. Zároveň upozornili, že ponuka EÚ v tejto oblasti je jasná a presná a sľubuje všetkým občanom, vrátane Britov žijúcim v Únii, rovnaké zaobchádzanie a udržanie všetkých práv, ktorými disponujú už dnes.

    Britská premiérka 26. júna na pôde britského parlamentu uistila, že žiaden občan členských krajín EÚ, ktorý sa legálne zdržiava v Spojenom kráľovstve, nebude musieť túto krajinu v dôsledku brexitu opustiť – po brexite však bude musieť zažiadať o nový právny štatút. 

    Verhofstadt v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu BBC uviedol, že s týmto návrhom nesúhlasí, lebo pre Európanov v Spojenom kráľovstve vytvára kategóriu “občianstva druhej triedy”, keďže ich práva budú voči súčasnému stavu bezdôvodne zmenšené. 

    Opätovne pripomenul význam europarlamentu s jeho právom veta voči dohode o brexite, čo sa môže prejaviť začiatkom roka 2019, keď by mali rokovania medzi Bruselom a Londýnom finalizovať.

    “Môžem vás uistiť, že nepovieme 'áno' v prípade, že práva európskych občanov – ako aj práva Britov na kontinente – budú znížené, ako to hrozí v tejto chvíli,” odkázal Verhofstadt do Londýna.

    Lídri hlavných politických skupín v EP v spoločnom liste upozornili, že “Európsky parlament si vyhradzuje právo odmietnuť akúkoľvek dohodu týkajúcu sa práv občanov EÚ – bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť -, ktorá by bola menej priaznivá, než je súčasný stav občianskych práv”. 

    Podľa ich vyjadrenia je to otázka základných práv a hodnôt, ktoré sú stredobodom európskeho integračného projektu.

    - Reklama -