Odhalenie: Čo dlhé roky blokoval Jean-Claude Juncker

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Juncker sa podľa denníka, ktorý sa odvoláva na britský The Guardian, snažil brzdiť či odďaľovať spoluprácu členských štátov v boji proti daňovej optimalizácii gigantov, ako sú Amazon či McDonalds. Navyše nejde o prvú Junckerovu aféru v tejto otázke. Denník pripomína aj LuxLeaks v roku 2014, kedy sa ukázalo, že Junckerom vedená vláda uzatvárala tajné daňové dohody s nadnárodnými spoločnosťami. Tie potom platili minimálne dane.

    Paradoxné je, že Brusel teraz chystá nové celoeurópske pravidlá pre zdaňovanie veľkých firiem. V Česku by sa týkali stoviek spoločností. Zatiaľ ich však odmieta aj české ministerstvo financií. Píše o tom pre zmenu denník Hospodářské noviny.

    Českému ministerstvu podľa všetkého vadí predovšetkým to, že Brusel by mal slovo v daňových otázkach, čo považuje za čiastočné obmedzenie národnej suverenity v oblasti daňovej politiky. Európska komisia však chce podľa všetkého týmto krokom docieliť to, aby veľké podniky svoje zisky umelo neodlievali do iných štátov EÚ.

    „Keby bolo Česko proti, malo by aspoň ponúknuť alternatívny návrh, ako situáciu riešiť,“ povedal ekonóm Petr Jánský z Karolovej univerzity. S tým súhlasí aj zástupca jednej veľkej firmy, ktorý uviedol, že zavedenie nových pravidiel by do daní naprieč Európou vnieslo transparentnosť. „Veľmi by nám to uľahčilo život,“ uviedol.

    - Reklama -