Odchádzať z Únie, v ktorej je každému dobre, sa nikomu nebude chcieť. Komentátor si vzal na mušku dvojakú politiku Merkelovej

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Zolo Mikeš vo svojom komentári približuje kroky nemeckej vlády, ktorá varovala členské štáty Európskej únie, aby neuzatvárali jednotlivé dohody s USA. Nemecký minister zahraničných vecí Michael Roth vyhlásil, že to nebude pre nikoho výhodné. „Zabudol však dodať, že úplne najmenej výhodné by to bolo pre Nemecko. Vláde Angely Merkelovej ekonomické status quo v Únii vyhovuje,“ tvrdí Mikeš a vysvetľuje, že zlá hospodárska situácia na juhu Európy zvyšuje atraktivitu nemeckej ekonomiky a dopyt po nemeckých dlhopisoch. Len počas piatich rokov ekonomickej krízy, vďaka nízkym úrokom na nemecké dlhopisy, mal Berlín zarobiť 40 miliárd eur. USA sa však na Úniu ako celok pozerajú s nedôverou, a preto budú preferovať bilaterálne dohody s jednotlivými členskými krajinami.

    Práve tu by malo nastať zjednocovanie štátov. Je to však naopak. Mikeš približuje, že zamestnanci, ktorí nie sú nemeckými občanmi, majú nárok na podporu v nezamestnanosti až po piatich rokoch práce v krajine. Taktiež spomína úmysel Merkelovej, znížiť prídavky na deti pre občanov Únie, ktorí pracujú v Nemecku, ale ich deti žijú v krajine pôvodu.

    „Ak Nemci s ostatnými pracujú ako s občanmi Únie druhej kategórie, prečo by ostatní mali byť k nim lojálni? Ak si oni chcú zachovať svoju ekonomickú suverenitu, prečo chcú od nás, aby sme zachovávali jednotu? Nie je to trošku pokrytecké – a pre nás ekonomicky nevýhodné?“ pýta sa. Podľa jeho názoru by opatrenia na jednotu mali robiť tí, ktorí z nich najviac profitujú, a to je Nemecko. „Odchádzať z Únie, v ktorej je každému dobre, sa nikomu nebude chcieť. Zatiaľ to tak, žiaľ, nie je,“ dodal.

    - Reklama -