Odborník na Blízky východ prezradil, kedy sa skončí vojna v Sýrii

    0
    Sýrske mesto Aleppo po bombardovaní (Autor: TASR)

    Břetislav Tureček v rozhovore pre Postoj.sk uviedol, že je dôležité, aby prebehli rokovania o Sýrii, kde bude pozvaný aj Irán. „Keď chcete rokovať o vyriešení konfliktu, tak nemôžete diskutovať len s tým, kto zastáva vaše názory. Musíte rokovať aj s protivníkom. Dlhý čas bolo ignorované Rusko, ktoré stálo za Asadom, bol ignorovaný Irán, ktorý tiež stál za ním, a ukázalo sa, že to nefunguje,“ povedal Tureček.

    Rokovania v Astane sú dobrým posunom, pretože keď rokovali iba ministri zo Západu so sýrskou opozíciou, ktorá bola v exile, ale nie na bojisku, tak neexistovala šanca presadiť prímerie. V súčasnosti sa rozhovory presunuli na regionálne mocnosti.

    Politický analytik si však nemyslí, že by mohla Sýria ako jednotný unitárny štát prežiť. Každá krajina má v Sýrii svoje záujmy a výsledkom môže byť kompromis. Bez Asada to však podľa neho nepôjde, čo tvrdia Rusi od začiatku. „Dnes Rusi evidentne v zákulisí Asadovi hovoria, že sa bude musieť zmieriť s tým, že v niektorých častiach Sýrie zostanú enklávy nepoddajných a voči nemu nepriateľských obyvateľov,“ pokračuje Tureček.

    Keď sa v Sýrii začala vojna, tak viacerí podľa Turečka tvrdili, že Asad za pár týždňov padne, päť rokov sa však konflikt ťahá ďalej a zomierajú státisíce ľudí. Aj keby prišlo k rozdeleniu krajiny, tak je to prehra aj pre opozíciu, ktorá si trúfala nahradiť Asada.

    Tureček sa pustil aj do Američanov. „Islamský štát v Sýrii zakladal človek, ktorý predtým pôsobil v rámci al-Káidy v Iraku, prešiel americkými väznicami, kde sa celá táto džihádistická internacionála navzájom zoznámila. Al-Káidu v Iraku založil Abú Musab Zarkáví, čo bol človek, ktorý bojoval v 90. rokoch proti komunistom v Afganistane. V čase, keď tam na to americká CIA liala stovky miliónov dolárov. Ten reťazec je zjavný a popierať ho by bola zaslepenosť,“ povedal analytik pre Postoj.

    Američania, hoci podporovali miestnych mudžáhidov a podporovali ich, aby bojovali proti komunistom, nedovideli pár krokov dopredu, keď sa nakoniec títo ľudia obrátili proti nim samým.

    Riešenie konfliktu v Sýrii však Tureček vidí v zahraničných sponzoroch. „Tento konflikt sa skončí až vtedy, keď budú zahraniční sponzori vyčerpaní. Teda keď budú pre nich straty väčšie ako zisky,“ dodal.

    Politický analytik sa vyjadril aj k zaujatosti médií, pričom sám videl sympatie novinárov s tou či onou skupinou, ktoré stoja veľakrát nad realitou a faktami, pričom sa nedáva priestor všetkým stranám. „Často mám z toho rozpačitý pocit. Keď bola v roku 2011 občianska vojna v Líbyi, bolo tam veľa českých novinárov. Všetci boli na povstaleckých územiach, všetci referovali len o tom, ako to vidia povstalci, a všetci dávali priestor len hlasom, ktoré nadávali na Kaddáfího. Bolo to absolútne zlyhanie a podobne kampaňovito sa dlho informovalo aj o sýrskom konflikte,“ uzatvára Břetislav Tureček.

    - Reklama -