Odborári z Volkswagenu tvrdia, že vedúci po štrajku zastrašujú zamestnancov. Hovorkyňa automobilky to popiera

    0
    Pri ostrom štrajku zamestnancov automobilky Volkswagen Slovakia zaznela aj vuvuzela (Autor: TASR)

    „Prosíme zamestnancov, ktorí sa zúčastnili na štrajku a po návrate na pracovisko sú znovu vystavení zastrašujúcim praktikám zo strany svojich vedúcich za účasť na štrajku, aby nám mená vedúcich poslali do správy. Toto si určite nemôžu dovoliť!,“ uviedli Moderné odbory Volkswagenu.

    Šéf Moderných odborov Zoroslav Smolinský informáciu pre Nový Čas potvrdil. „Za to, že ľudia boli na štrajku, im vedúci chcú krátiť osobné ohodnotenie. Keď zamestnávateľ s vedúcimi začnú postihovať ľudí, ktorí boli na štrajku, že im dajú menšie ohodnotenie, na vzťahoch to nepridá,“ konštatoval.

    Zamestnanci odborom už nahlasujú zastrašujúcich vedúcich a odbory ich mená odovzdajú vedeniu. „Včera sme vyzvali vedenie, aby usmernilo svojich vedúcich. Možno je to svojvoľné rozhodnutie vedúcich, lenže robiť to nesmú,“ doplnil Smolinský.

    Vedúci skupín môžu upravovať osobné ohodnotenie. „Je to v ich kompetencii, ale vedenie im dalo jasne najavo, že to nesmú robiť za účasť na štrajku, ktorá je ústavným právom každého človeka,“ dodal Smolinský. V smernici Volkswagenu má byť jasne uvedené, že účasť na štrajku nesmie byť zohľadnená na osobnom ohodnotení.

    Vedenie spoločnosti však zastrašovanie zamestnancov po štrajku vedúcimi nepripúšťa. „Naša spoločnosť dôrazne odmieta uvedené obvinenia,“ tlmočila hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová.

    Ostrým štrajkom zamestnanci dosiahli platnosť kolektívnej zmluvy do 31. 8. 2019, zvýšenie miezd o 4,7 % k 1. júnu 2017, o rovnaké percentá k 1. januáru 2018 a o 4,1 % od 1. novembra 2018 do 31. augusta 2019, jednorazovú platbu 500 € k 1. júnu 2017, nástup nových zamestnancov do 3. tarifnej triedy, dodatočný deň dovolenky, náhradu príjmu počas prvých 3 dní pracovnej neschopnosti vo výške 40 % a zvýšenie príspevkov pre dobrovoľných darcov krvi.

    - Reklama -