Odborári vo Volkswagene hrozia ostrým štrajkom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Je zarážajúce, že vedenie VW SK postupuje v kolektívnom vyjednávaní s absolútnym nepochopením súčasnej situácie v podniku a stavu pracovných a platových podmienok zamestnancov,“ napísali odborári na sociálnej sieti.

    Požiadavky, na ktorých moderné odbory v kolektívnom vyjednávaní trvajú, podľa nich plne odrážajú vynikajúce hospodárske výsledky podniku, ako aj celkový vývoj pracovného trhu a ekonomiky na Slovensku.

    Okrem návrhu na zvýšenie tarifných tried o 16 % chcú zjednotiť dovolenkový príspevok s vianočným. Navrhujú tiež zvýšenie rozpočtu osobného hodnotenia, navýšenie mzdového zvýhodnenia za prácu v zmenách, zvýšenie základnej výmery dovolenky či predĺženie platenej prestávky.

    Moderné odbory upozornili, že ak na najbližšom kole kolektívneho vyjednávania, ktoré sa uskutoční vo štvrtok (20. 4.), nenastane pozitívny posun v prospech zamestnancov, bude kolektívne vyjednávanie z ich strany pozastavené.

    „MOV následne požiada Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o sprostredkovateľa a začne prípravu na ostrý štrajk,“ informujú odborári zamestnancov.

    Vedenie podniku sa k hrozbe štrajku nevyjadruje. „Prosíme o pochopenie, že prebiehajúce rokovania nekomentujeme,“ uviedla pre TASR hovorkyňa VW SK Lucia Kovarovič Makayová.

    V automobilke sa kolektívne vyjednávanie o pracovných a platových podmienkach zamestnancov obnovilo 29. marca po bezmála dvojmesačnom prerušení. Umožnilo to predbežné stanovisko rozhodcu v spore dvoch odborových organizácií o reprezentatívnosť v podniku. MOV zastupujú viac ako polovicu z celkového počtu 12.300 zamestnancov.

    Spoločnosti VW SK sa v roku 2016 darilo, vo viacerých oblastiach dosiahla svoje historicky najlepšie výsledky. Pri obrate 7,6 miliardy eur vyrobila 388.687 vozidiel a investovala 550,7 milióna eur, čo predstavuje 33-% medziročný nárast. Zisk pred zdanením tvoril 234,1 milióna eur.

    - Reklama -