Od rakúskeho prezidenta prišlo vyhlásenie, akého by ste sa od Hofera dočkali asi len ťažko. A týka sa Únie

    0
    Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen (v popredí) a jeho rival z volebného súboja Norbert Hofer (Autor: TASR)

    Európsku úniu označil za skvelé spoločenstvo, ktoré môže byť príkladom pre celý svet.

    “My, tu, spoločne rozhodujeme o tom, kam sa bude uberať Európa a aká bude. Ja verím v silnú Európu s hodnotami ako solidarita, bratstvo, rovnosť, kde sú klimatické zmeny brané vážne,” uviedol Van der Bellen.

    V prejave kritizoval tretie štáty, ktoré sa pokúšajú naštrbiť jednotu Únie. “Treba sa zmieriť s tým, že tretie štáty môžu narúšať jednotu EÚ. Jeden štát je ale pri rokovaní s tretím štátom slabší než celá EÚ,” vyhlásil rakúsky prezident.

    Podľa Bellena je možné zosúladiť lásku k vlastnému štátu a EÚ a rovnako ochraňovať vlastné záujmy a rešpektovať aj záujmy ostatných. Sám vyrozprával svoj životný príbeh – jeho matka bola Estónka a otec Rus s koreňmi v Holandsku. “Etnicky som Rakúšan, ale tiež som synom Európy,” zhrnul svoj príbeh do jednej vety, prirovnajúc ho k pestrosti Únie.

    Počas prejavu opakovane označil Európsku úniu za úspešný projekt a “výkvet európskej civilizácie”. Európskym politikom odkázal, že počas predvolebnej kampane vyjadroval jasne proeurópske názory, čím ukázal, že s týmito názormi je možné vyhrať voľby.

    “Na budovaní Európy musíme pracovať. Naša Európa je ešte nedokončená a zraniteľná,” vyhlásil rakúsky prezident. Vrátil sa k svojmu inauguračnému prejavu a obrátil sa na mládež: “Potrebujeme váš elán, nadšenie, niekedy aj rešpekt. Spolu dokážeme čeliť hrozbám.”

    Na konci prejavu rakúska hlava štátu vyzvala ľudí na optimizmus a kladné vnímanie EÚ. Slávnostnú reč uzavrel prednesením úryvku z básne. Europoslanci na jeho prejav zareagovali potleskom v stoji.

    Van der Bellen si zvolil za miesto svojej prvej zahraničnej návštevy Brusel a Štrasburg. V príhovore povedal, že prvýkrát chcel v zahraničí vystúpiť práve na pôde EP, aby sa takto mohol prihovoriť občanom EÚ. 

    - Reklama -