Obžalovaný bol ovplyvnený propagandou Islamského štátu… Tento Palestínčan sa v Nemecku na slobodu tak skoro nedostane

    0
    Ahmad Alhaw na súde v nemeckom Hamburgu (Autor: TASR)

    K teroristickému útoku došlo v obchodnom centre Edeka, ktoré sa nachádza v hamburskej štvrti Barmbek. Dvadsaťsedemročný Palestínčan tu ubodal na smrť jednému muža a potom vybehol von na hlavnú triedu, kde zranil ďalších šesť ľudí. Na súde čelil obžalobe z vraždy a šesťnásobného pokusu o vraždu. Z týchto trestných činov ho súd nakoniec tiež uznal za vinného a pred prísnejším trestom ho nezachránila ani záverečná ľútosť, keď sa prvýkrát od začiatku procesu ospravedlnil príbuzným obete.

    Palestínčan krátko po zatknutí uviedol, že jeho trestný čin bol motivovaný náboženstvom. Psychiatrické vyšetrenie ukázalo, že je plne spôsobilý niesť trestnoprávne následky svojho činu. Podľa obžaloby bol teroristický čin reakciou na konflikt medzi moslimskými veriacimi a Izraelom, ktorý sa týka Chrámovej hory v Jeruzaleme. Útočník chcel zabiť čo najviac ľudí a pri svojom besnení hlasno vykrikoval „Alláhu akbar“.

    „Obžalovaný bol ovplyvnený propagandou Islamského štátu, k čomu prispela aj jeho labilná a nevyrovnaná povaha,“ vysvetľoval predsedajúci sudca v rámci čítania rozsudku. Mladý Palestínčan prišiel do Európy pred desiatimi rokmi a niekoľko mesiacov pred spáchaním teroristického činu dorazil do Nemecka. Väčšinu svojho pobytu vo svojej novej krajine strávi vo väzení. Požiadať v Nemecku o predčasné prepustenie môže v prípade doživotného trestu až po pätnástich rokoch.

    Ako však poznamenáva denník Zeit, palestínsky terorista o túto možnosť s najväčšou pravdepodobnosťou príde. Dvadsaťsedemročný páchateľ je ďalší z mnohých neúspešných žiadateľov o azyl, ktorí aj napriek tomu zostali v Nemecku. Viacerí z nich sa potom dopustili trestného činu. Či už išlo o krádež, znásilnenie, alebo dokonca teroristický čin. Nemecká vláda sa síce v ostatných mesiacoch snaží zrýchliť deportácie, ale nie je v tejto svojej snahe veľmi úspešná.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -