Obrovské množstvo dreva od štátnych lesov nakupuje firma s pár zamestnancami. Porušenie zmluvy je vraj „formálny nedostatok“

    0
    Lesy SR ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Predávajúci (Lesy SR) sa v kúpnej zmluve zaviazal kupujúcemu (TTL) v roku 2016 dodať veľké množstvo ihličnatého dreva, konkrétne v objeme 140-tisíc metrov kubických. V zmluve je však klauzula, ktorá prakticky obchod spochybňuje. Uvádza sa v nej: „Kupujúci čestne prehlasuje, že tovar špecifikovaný v predmete tejto zmluvy dodaný od predávajúceho neprevedie bez jeho ďalšieho spracovania vlastnými kapacitami slúžiacimi k prevádzkovaniu podniku kupujúceho podľa §  5 Obchodného zákonníka na tretie osoby.“

    Firma TTL ale nemá dostatočné vlastné kapacity na spracovanie dreva, keďže podľa účtovnej závierky za rok 2015 mala spoločnosť len troch zamestnancov a s drevom od štátnych lesov v podstate „obchoduje“. 
     
    Nejde pritom o prvý prešľap. Pripomeňme, že spoločnosť TTL mala problémy pri obchodovaní s Lesmi SR aj v minulosti. Veľký obchod s drevom bez verejného obstarávania pred piatimi rokmi stál dokonca miesto vtedajšieho riaditeľa spoločnosti.
     
    Štátny podnik Lesy SR uzatvoril v roku 2011 zmluvu na predaj 600-tisíc metrov kubických dreva s vtedy novovzniknutou spoločnosťou TTL pre firmu Rettenmeier bez verejného obstarávania. TTL pritom vznikla len tesne pred podpisom zmluvy. Viac sa dočítate TU.

    Formálny nedostatok?

    Od kompetentných sme zisťovali, prečo sa takto predáva drevo napriek tomu, že je to tretím osobám zakázané. O reakciu sme požiadali aj Lesy SR. To, že obrovské množstvo dreva odchádza zo štátnych lesov napriek porušeniu zmluvy, považujú len za „formálny nedostatok“.
     
    V stanovisku, ktoré nám poslali, tvrdia, že spomínaných 140-tisíc kubíkov dreva končí u spoločnosti Rettenmeier Tatra Timber, s. r. o. (ďalej RTT), ktorá patrí medzi najväčšie drevospracujúce firmy na Slovensku: „Je len prirodzené, že LESY Slovenskej republiky, š. p., ako najväčší obhospodarovateľ lesov na Slovensku, dodáva drevo tejto spoločnosti. RTT poverila zabezpečením dodávok dreva spoločnosť Tatra Timber Logistik. Tento postup nie je neobvyklý a uplatňujú ho aj ďalší významní spracovatelia drevnej hmoty. LESY SR, š. p., využívajú pri uzatváraní zmluvných vzťahov štandardné vzorové zmluvy, ktoré obsahujú predmetné ustanovenie za účelom prevencie a predchádzania špekulatívnym obchodom s drevom. Pri podpise zmluvy mal š. p. LESY SR vedomosť, že celý dodaný objem drevnej hmoty bude spracovaný v spoločnosti RTT. Tento formálny nedostatok bude odstránený. Štátu nevzniká škoda.“ 

    Nie je tam „protekcia“?

    Predsedom predstavenstva TTL, ktorý figuruje aj v predmetnej zmluve s Lesmi SR, je Ing. Milan Benco. Ten istý Benco je zároveň predsedom Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva SR (ZSD) a členom predstavenstva zväzu. Vedenia Lesov SR sme sa preto opýtali, či nemá M. Benco ako popredný funkcionár zväzu nenáležité výhody pri obchodovaní s týmto podnikom. Reagovali tvrdením, že „pán Benco nemá žiadne výhody v obchodných vzťahoch s LESY SR, š. p.“.

    Nevnímajú to ako predaj tretím osobám

    „Pán Benco nie je funkcionárom ZSD SR iba ako konateľ firmy Tatra Timber Logistik, ale bol ním už dávno predtým aj ako konateľ Rettenmeier Tatra Timber, najväčšej slovenskej píly,“ reaguje Zväz spracovateľov dreva na margo Milana Benca vo svojom stanovisku a dopĺňa, „pán Benco bol na riadnych volebných zasadnutiach ZSD SR a Drevárskej sekcie ZSD SR zvolený do čela DS ZSD SR aj napriek tomu, že je ibapredajcom dreva, nakoľko vzorne a nekompromisne zastupuje záujmy serióznych spracovateľov dreva s cieľom zabezpečiť podmienky pre výrazný rozvoj celého lesnícko-drevárskeho komplexu na Slovensku, čo je aj prioritou ZSD SR.“ 
     
    Podľa ZSD SR má firma Tatra Timber Logistik mandátnu zmluvu, čiže poverenie od firmy RTT na nákup dreva a výhradné zastupovanie vo vzťahu s Lesmi SR. „Preto sa ďalší predaj dreva od TTL pre RTT nemôže vnímať ako predaj tretím osobám, ale zabezpečenie logistiky v prospech najväčšej piliarskej kapacity na Slovensku,“ píše sa v stanovisku ZSD SR.
     
    S otázkami sme sa obrátili aj na M. Benca, ktorý ich požadoval v mailovej podobe. Ani po vyše týždni však na ne nereagoval a mal vypnutý telefón.
     
    - Reklama -