Obrovská úľava a radosť. Martin Schulz a spol. reagovali na holandské voľby

    0
    Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)

    Ako uvádza agentúra Reuters, euro sa vzhľadom na výsledky volieb dostalo na svoje päťtýždňové maximum. Víťazstvo súčasného premiéra Marka Rutteho vlialo trhom a konkrétne euru novú krv do žíl. Trhy vo všeobecnosti reagujú na každú väčšiu politickú zmenu miernou panikou. Rovnako sa správali aj po oznámení výsledku prezidentských volieb v USA alebo po nečakanom výsledku referenda o EÚ vo Veľkej Británii. Po počiatočnom šoku sa však zase vrátili na pôvodnú úroveň.

    Podľa expertov by malo euro aj naďalej posilňovať. Bude však záležať na tom, do akej miery výsledok volieb v Holandsku ovplyvní prezidentské voľby vo Francúzsku budúci mesiac. Možno očakávať, že po víťazstve „nezávislého“ socialistického kandidáta Emmanuela Macrona by sa euro opäť vyšvihlo. Naopak, v prípade nie príliš očakávaného úspechu šéfky Národného frontu Marine Le Penovej by vzhľadom na jej volanie po odchode Francúzska z EÚ euro oslabilo.

    Okrem eura sa cíti spokojne aj niekdajší predseda Európskeho parlamentu a súčasný ašpirant na úrad nemeckého kancelára Martin Schulz. Na holandské voľby na svojom Twitteri reagoval už pred polnocou. „Geert Wilders voľby v Holandsku skrátka vyhrať nemohol. Uľavilo sa mi, ale musíme ďalej pokračovať v boji za otvorenejšiu a slobodnejšiu Európu,“ napísal člen SPD Schulz v tweete.

    Len o niekoľko desiatok minút neskôr reagoval na sociálnych sieťach súčasný predseda SPD Sigmar Gabriel. „Dobré správy z Holandska. Európa zostáva farebná, a to vrátane Oranje,“ napísal Gabriel. K obom svojim socialistickým bratom sa potom symbolicky pridal aj francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault. „Gratulujem Holandsku, že zastavilo nástup krajnej pravice,“ napísal člen Parti socialiste.

    Ostatní predstavitelia socialistických strán zatiaľ zostávajú vo svojich vyhláseniach zdržanlivejší. Niežeby nepriali Wildersovi zdrvujúcu porážku, ale niekdajší „socialistický“ ľudovec Rutte bol v ostatných mesiacoch na ich vkus až priveľmi nekompromisný. Podľa politológov si voličov získal len niekoľko hodín pred voľbami svojím rozhodným postojom voči Turecku. Na výsledku volieb sa však podpísala aj veľmi nízka aktivita Wildersa v kampani.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -