Objím svojho džihádistu! Novinár opisuje dnešnú EÚ

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    Nie je to tak dávno, čo španielsky súd prepustil z väzenia obchodníka s drogami. Poukazoval pritom na jeho ľudské práva. Tento prepustený díler však podľa Léka neskôr zradikalizoval skupinu mladých ľudí a práve táto skupina mala na svedomí nedávny teroristický útok v Barcelone. Keby predajca drog zostal za mrežami, nemuselo ku krviprelievaniu v Barcelone neskôr dôjsť. To je podľa šéfredaktora len jeden dôkaz, že EÚ nezvláda boj s terorizmom.

    Léko pridal ešte dva ďalšie. Napríklad prípad francúzskej modelky Marine Lorphelinovej, miss Francúzska, ktorá vyjadrila spolupatričnosť s rodinami obetí teroru. Vyzvala zároveň európskych politikov, aby konečne venovali viac pozornosti ochrane európskych občanov. Podľa Léka to stačilo na to, aby si za tieto slová vyslúžila odsúdenie, pretože si dovolila zastať sa len európskych občanov a nespomenula pritom utečencov. Modelka sa síce chvíľu bránila, že svojím príspevkom nemyslela nič zlé, ale neskôr svoj status radšej vymazala.

    Do tretice Léko poukázal na príklad z Dánska, kde polícia spustila kampaň, v ktorej sa snaží Dánov presvedčiť, aby viac zapojili svojich moslimských spoluobčanov do spoločnosti a aby sa ich nebáli objať.

    „Je možné polepšiť džihádistu? Dánska polícia v meste Aarhus si myslí, že áno, preto spustila propagandistickú kampaň s názvom Objím džihádistu (Hug a Jihadi). Úlohou pre Dánov je snažiť sa pozmeniť myseľ radikalizujúceho sa moslima, izolovaných mladých podporiť, nie zavrhnúť. Hlavnou zbraňou má byť empatia a poskytnutie druhej šance. V rámci programu sa skúša ojedinelý prístup, ktorý ponúkne pomoc radikalizujúcim sa mladistvým aj dospelým. Pomoc vo forme nájdenia ubytovania, vzdelávacích kurzov a zamestnania ponúkajú aj tým, ktorí odišli do Sýrie, ale neskôr sa vrátili unavení z boja,“ pokračoval Léko.

    Šéfredaktor dúfa, že dánska polícia má aj nejaký záložný plán pre prípad, že by srdce teroristov neobmäkčila.

    - Reklama -