Objasnenie vraždy Ernesta Valka je dôkazom, že policajti sa v citlivých prípadoch nevzdávajú. Verím, že pokročí aj vyšetrovanie vraždy Daniela Tupého, vyhlásil Kaliňák

    0
    Robert Kaliňák. (Autor: tasr)

    „Zdedili sme dva veľmi citlivé prípady, to znamená aj vražda Ernesta Valka sa odohrala trištvrte roka predtým, než sme nastúpili, a to isté platí aj o Danielovi Tupom, ale v obidvoch prípadoch som veľmi rád, že tak prezident Policajného zboru a predovšetkým Národná kriminálna agentúra nerezignovala a intenzívne pátrala ďalej,“ uviedol.

    Minister zároveň podotkol, že už v úvode vyšetrovania vraždy Ernesta Valka došlo k niekoľkým pochybeniam. Z jeho pohľadu bolo nešťastné najmä politické zasahovanie do prípadu. „Viackrát, keď ste sa ma na to pýtali pri výročiach, tak sme konštatovali, že sa páchatelia nemôžu cítiť bezpečne. Viackrát sme naznačovali, kde asi sa nachádzajú a že vieme, kde sú, ale že treba mať nezvratné dôkazy, ktoré situáciu posunú dopredu,“ pripomenul.

    Práve takého dôkazy dnes podľa Kaliňáka predstavil policajný prezident s generálnym prokurátorom. „Chcem sa naozaj za prácu policajtov veľmi pekne poďakovať, lebo to je garanciou toho, že naozaj v takýchto citlivých prípadoch sa nevzdávajú a verím, že sa im podarí postúpiť aj v prípade vraždy Daniela Tupého,“ doplnil.

    Policajný vyšetrovateľ obvinil dve osoby v prípade vraždy právnika Ernesta Valka. Jedna je obvinená z vraždy, druhá z lúpeže. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Jozef R. čelí obvineniu z vraždy právnika Ernesta Valka a ďalších trestných činov. Jaroslava K. polícia obvinila pre zločin lúpeže spáchanej so zbraňou. Jozef sa momentálne nachádza vo väzení pre inú trestnú činnosť, Jaroslav je zatiaľ vo väzbe, taktiež pre iný zločin.

     

    Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa obvinení ešte v októbri 2010 mali rozhodnúť, že sa pokúsia vylúpiť dom Ernesta Valka. Dopredu plánovaná lúpež sa skončila 8. novembra 2010 vraždou prominentného právnika. “Jozef mal strelnú zbraň a mal vystreliť na poškodeného. Trafil ho do ľavej strany hrude a spôsobil mu smrteľné zranenie,” opísal policajný prezident Tibor Gašpar. Lupiči z právnikovho domu ušli a nič si podľa polície neodniesli.

    - Reklama -