Obchodná dohoda s Kanadou CETA zatiaľ nebude. Belgicko podľa premiéra nie je v stave, aby bol podpis reálny

    0
    Ilustračné foto: Protesty proti dohode CETA v európskych mestách (Autor: TASR)
    Nesúhlas Valónska s podpisom CETA oznámil belgický premiér po rokovaní s regionálnymi predstaviteľmi. Belgicko podľa neho nie je pripravené na podpis dohody, o čom telefonicky informoval predsedu Európskej rady Donalda Tuska.
     
    Valónsky premiér Paul Magnette ohlásil, že “za súčasných podmienok Valónsko nemôže dnes povedať áno.” Predseda Európskej rady dal Valónom ultimátum, aby sa vyjadrili k podpore CETA do pondelňajšieho večera. Valónsky predseda parlamentu André Antoine doobeda varoval, že tento termín nie je pre región reálny, pretože potrebujú viac času na preštudovanie textov.

    Európska komisia: Potrebujeme trpezlivosť 

    Európska komisia (EK) prostredníctvom svojho hovorcu Margaritisa Schinasa dnes napoludnie uviedla, že “nezvykne používať ultimáta a v súčasnosti potrebujeme trpezlivosť.” Schinas dodal, že Belgicko postupuje v súlade s ústavou a EK to rešpektuje.
     
    V pondelok doobeda sa v belgickej tlači objavila informácia, že v prípade, ak Belgicko CETA dnes nepodporí, Tusk zruší summit EÚ-Kanada naplánovaný na štvrtok a nestanoví ani nový dátum schôdzky. Informoval o tom belgický denník La Derniere Heure s odkazom na diplomatické zdroje.
     
    Obchodnú dohodu s Kanadou podporujú všetky členské štáty Únie, ale pred dvoma týždňami ju zablokovalo rozhodnutie valónskeho regionálneho parlamentu. Belgicko potrebuje na podpis dohody súhlas regionálnych parlamentov.
     
    - Reklama -