Obama to schytal hneď od dvoch svetových politikov. Vraj obhajuje teroristov…

    0
    Americký prezident Barack Obama (Autor: SITA)
    V našej spoločnej koalícii panuje mnoho rozdielnych názorov. Poukazoval som na to už veľakrát v minulosti, ale musím to zopakovať aj teraz. Máme pocit, že predovšetkým zo strany hlavného hráča v západnej koalícii nie sú dodržiavané všetky záväzky,“ vytkol Spojeným štátom Fabius, ktorý však kritizuje americkú politiku v Sýrii dlhodobo. Prezidentovi Obamovi v minulosti vyčítal, že nedodržal svoj záväzok a nepostaral sa o vypudenie sýrskeho prezidenta Baššára Asada ani potom, čo preukázateľne použil chemické zbrane. Tureckého prezidenta Erdogana navyše Fabius obvinil z toho, že „obhajuje teroristov“.
     
    „Nemyslím si, že prezident Obama na konci svojho mandátu zmení svoje postoje a odhodlá sa k akcii, ako deklaroval minister zahraničia John Kerry,“ dodal počas týždňa Fabius, ktorý by mal čoskoro svoj ministerský post opustiť a zamieriť na čelo ústavného súdu. Ako uvádza server The Atlantic, kritika francúzskeho diplomata americkej politiky v Sýrii prichádza vo chvíli, keď Asadova armáda s pomocou ruských síl bombarduje pozície povstalcov v Aleppe. “V dôsledku týchto bojových akcií z mesta odchádzajú ďalšie desiatky tisícov jeho obyvateľov a mieria k hraniciam s Tureckom,“ dodáva The Atlantic.
     
    Spojené štáty však okrem Fabiusa prekvapivo kritizoval tiež turecký prezident Recep Erdogan. Ohradil sa predovšetkým voči podpore Spojených štátov sýrskej Strane demokratickej únie (PYD), ktorá udržuje kontakty s kurdskou Stranou pracujúcich (PKK). „Sú Američania na našej strane alebo podporujú teroristov z PYD a PPK? Zahraničná politika Spojených štátov utopila náš región v mori krvi,“ poznamenal turecký prezident v Ankare. Kritické slová Erdogana sú pomerne prekvapivé, lebo zatiaľ Washington vždy stál za Ankarou. Či už sa to týkalo sporov Ankary s Moskvou, či obvinení, že Turecko podporuje Islamský štát.
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
    - Reklama -