Obama má problém. Jeho poradkyňa má možno prsty v špehovaní Trumpa a jeho ľudí

    0
    Donald J. Trump a Barack Obama (Autor: TASR)

    Donald Trump čelí od prvého dňa v prezidentskej funkcii nepriateľským reakciám zo strany médií aj mimovládnych neziskových organizácií, z ktorých mnohé sú závislé od financií miliardára a filantropa Georga Sorosa. Prípad Susan Riceovej však ukazuje, že hra „všetci proti Trumpovi“ sa rozohrala už pred mnohými mesiacmi. Ešte za vlády Obamovej administratívy. Americké médiá venujú novému odhaleniu značnú pozornosť, hoci ich rozhodne nemožno podozrievať, že by stranili Trumpovi.

    „V jednej chvíli som dostala správu od spravodajcov, v ktorej sa hovorilo o osobách, ktorých mená však neboli k dispozícii. Na to, aby som pochopila význam celej správy, som si niekedy musela vyžiadať konkrétne mená osôb, o ktorých sa v nej hovorilo. Keby v tej správe napríklad išlo o to, že istá osoba sa snaží predať zariadenie na výrobu bomby, musela by som požiadať spravodajcov štandardnou cestou o prezradenie konkrétnych mien,“ vysvetľovala Riceová v rozhovore pre MSNBC.

    Bývalá Obamova poradkyňa pre národnú bezpečnosť však poprela, že by si sama vyžiadala od spravodajcov správy, ktoré sa týkali Trumpa či jeho spolupracovníkov. „Požiadala som len o odhalenie mien v správach, ktoré mi spravodajcovia sami zasielali,“ pripustila niekdajšia poradkyňa pre národnú bezpečnosť Riceová a odmietla, že by ona alebo prezident Barack Obama zneužívali získané informácie na politický boj.

    Riceová takisto odmietla, že by do médií vypustila akékoľvek informácie o svojom nástupcovi vo funkcii poradcu pre národnú bezpečnosť Michaelovi Flynnovi. „Nikdy by som nič také neurobila. Skutočne nikdy. Z médií som sa akurát dozvedela, že Flynn loboval v prospech tureckej vlády. Môžem ešte raz zopakovať, že tam zo strany Bieleho domu nešlo o nejaké zbieranie informácií o Trump Tower, o Trumpovi samotnom alebo o jeho spojencoch.“

    Zatiaľ čo demokrati a väčšina mainstreamových médií považujú vysvetlenie Riceovej za uspokojivé, republikáni na čele s Trumpom to vidia inak. „Konala Riceová na vlastnú päsť alebo dostala príkaz od Obamu? Myslím si, že by mala vypovedať pod prísahou,“ cituje magazín Newsweek republikánskeho senátora Randa Paula. „Vždy, keď sa niečo pokazilo, za tým stála Riceová. Či už išlo o Bengázi, alebo mnohé ďalšie neúspechy Obamovej administratívy,“ pustil sa do Riceovej senátor Tom Cotton a obvinil ju z klamstva.

    Jasno v tom má aj rešpektovaný rozhlasový komentátor Rush Limbaugh, ktorého pravidelne počúvajú milióny Američanov. „Prípad Susan Riceovej jasne ukazuje, ako Obamova administratíva spolitizovala naše spravodajské služby a postavila ich proti republikánom a Donaldovi Trumpovi. Médiá sa na tom všetkom podieľali a ešte hrdo hlásali, že nemôžu vyzradiť svoje zdroje. Teraz už vieme, že novinári sú hlavnými spoluvinníkmi. Škandalózne nie je konanie Trumpa alebo Rusov, ale konanie Obamovej administratívy,“ povedal Limbaugh.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -