Obama chce dať rebelom moderné zbrane. Ale nie protivzdušné. Dôvod? Tie by totiž mohli zostreľovať západné lietadlá

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Moskva prednedávnom varovala Washington pred útokmi na sýrske vládne jednotky a uviedla, že prípadné opakovanie bombardovania sýrskej armády sa bude rovnať útoku na ruské jednotky. Vojaci pod velením Kremľa totiž často operujú v zmiešaných oddieloch spolu so sýrskymi vojakmi a terčom by sa stali teda aj oni. Tomu sa chce Barack Obama v Sýrii za každú cenu vyhnúť, aby predišiel prípadnému konfliktu s Ruskom. 
     
    Do hry však najnovšie vstupuje nová možnosť, ktorú šéf Bieleho domu zvažuje spoločne so svojimi vojenskými poradcami. Touto možnosťou je ďalšia podpora takzvanej „umiernenej sýrskej opozície“, ktorá sa ešte pred vznikom Islamského štátu postavila proti vláde prezidenta Baššára Asada. USA jej teraz chcú poskytnúť podporu vo forme najmodernejších zbraňových systémov USA. 
     
    Národná bezpečnostná rada Spojených štátov, ktorú Obama zvolal na piatok, nebude uvažovať len o bombardovaní pozícií sýrskej armády, čo by mohlo byť nebezpečné vzhľadom na napäté vzťahy medzi USA a Ruskom. Do úvahy preto stále viac prichádza druhá, aj keď nie oveľa bezpečnejšia možnosť. 
     
    Spojené štáty podľa informácií agentúry Reuters rozmýšľajú o tom, že by poskytli sýrskej „umiernenej opozícii“ pokročilé zbrane a muníciu. Súčasťou podpory by však údajne nemali byť protilietadlové zbrane. 

    Kto s čím operuje…

    Najmodernejšie protilietadlové rakety odpaľované z ručných raketových zbraní sa do rúk sýrskych povstalcov proti vláde nemajú dostať. Dôvod je jednoduchý. Barack Obama sa obáva, že by ich mohli Sýrčania použiť proti civilným letom západných aerolínií. 
     
    Už v minulosti sa ukázalo, že zbrane, ktoré dali Spojené štáty takzvanej „umiernenej opozícii“, sa dostali cez najrôznejšie kanály do rúk teroristom z Islamského štátu. Napriek tomu sa majú sýrske opozičné sily tešiť z nových dodávok zbraní od Veľkého brata. 
     
    Podľa informácií, ktoré prednedávnom zverejnil americký denník the Washington post, zvažuje viacero vysokopostavených amerických generálov útok proti pozíciám sýrskej armády bez toho, aby na to mali schválenú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. 
     
    Stretnutie Národnej bezpečnostnej rady (National security council) USA zvolal Barack Obama pred začiatkom rokovaní o Sýrii vo švajčiarskom meste Lausanne a bolo naplánované na sobotu 15. októbra. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dúfa v začiatok „seriózneho dialógu na základe princípov obsiahnutých v rusko-americkej dohode, ktorá bola privítaná na medzinárodnej scéne, ale zatiaľ nebola aplikovaná“. 
     
    - Reklama -