OĽaNO nevie o arbitráži pre Gabčíkovo vôbec nič, vracia úder matovičovcom MH Manažment

    0
    Predseda predstavenstva spoločnosti MH Manažment, a.s. Branislav Bačík (Autor: TASR)

    Štátna firma pripomína, že v prípade tohto sporu išlo o 700 miliónov eur, ktoré MH Manažment mohol proti Slovenským elektrárňam prehrať, čo by bol skutočný problém pre každého občana SR. Výška odmeny pre advokátsku kanceláriu, ktorá spor víťazne ukončila v prospech MH Manažment, je preto podľa stanoviska populistická téma, ktorú už dlhšiu dobu živia niektoré médiá a opoziční politici.

    “O jej skutočnej výške rozhodnú rokovania medzi MH Manažment a advokátskou kanceláriou. A opakovane tvrdíme, že nikto z vedenia MH Manažment nikdy nekalkuloval s medializovanou výškou odmeny. Zmluva, podľa ktorej postupovala advokátska kancelária, bola uzatvorená ako štandardná zmluva na právne služby v súlade so zákonom a nepočítala so špeciálnym prípadom obrovskej arbitráže vo Viedni,” konštatuje v stanovisku štátna firma.

    “Pokiaľ si opoziční poslanci myslia, že v momente, kedy sa MH Manažment dostal do situácie, kedy čelil arbitráži za 700 miliónov eur, mal čas a priestor na obstarávanie ďalších právnych služieb, nerozumejú absolútne ničomu. Protistrana by takýto postup určite vtedy privítala,” upozorňuje firma.

    MH Manažment sa v tejto situácii oprel o možnosť určiť kanceláriu z už vtedy kontrahovaných troch a vybral si tú, ktorá preukázala najlepšiu pripravenosť. “Výsledok arbitráže potvrdil, že to bola správna voľba,” dodáva v stanovisku.

    Kauza odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána, ktorá mala byť pôvodne vyplatená za zastupovanie v súdnom spore o VEG, si žiada odchod siedmich funkcionárov. Ide o šiestich členov predstavenstva a dozornej rady MH Manažment a ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili poslanci opozičného hnutia OĽaNO.

    “Namiesto toho, aby minister Žiga odvolal ľudí zodpovedných za toto plytvanie štátnych prostriedkov, snaží sa spolu s podriadenými celú vec relativizovať, lebo budú rokovať o znížení odmeny. Odmena je však jasne stanovená v zmluve, ktorú ministrovi podriadení podpísali. Je možné, že ľudia zo Smeru-SD majú s daným advokátom veľmi dobré vzťahy, a ten im v záujme ďalšej spolupráce dá nejakú zľavu,” pripustila Veronika Remišová. To ich však podľa nej nezbavuje zodpovednosti za to, že takto vysoko nevýhodnú zmluvu a objednávku v mene štátu podpísali.

    - Reklama -