OĽaNO chce odvolať Plavčana pre pochybné rozdeľovanie eurofondov na vedu a výskum. Je to útok, ktorý pramení z neznalosti problematiky, vracia úder rezort

    0
    Minister školstva Peter Plavčan (Autor: TASR)

    Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) podľa poslancov z OĽaNO zlyhal, preto začnú zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej ho chcú z funkcie odvolať. Zároveň vyzvali predsedu SNS Andreja Danka, aby sa strana vzdala rezortu školstva. To, čo predvádza SNS na ministerstve školstva, je totiž podľa slov poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej hazardom s budúcnosťou Slovenska a je to proti našim národným záujmom.

    „Máme vážne pochybnosti v prvom rade o nezávislosti hodnotiteľov a o odbornosti hodnotiteľov,“ uviedla Remišová. Poukázala na to, že niekoľko hodnotiteľov eurofondových projektov z výziev na výskum a na inovácie je prepojených na stranu SNS. „Pán minister, sú to tí istí ľudia, nominanti SNS hodnotia eurofondové projekty ako nezávislí hodnotitelia? Žiadam odpoveď,“ uviedla Remišová.

    Hodnotili bez kvalifikácie

    Pochybnosti vzbudzuje aj kvalifikácia niektorých z nich, keď projekty podľa Remišovej hodnotili aj ľudia bez potrebnej kvalifikácie. Napríklad lekár internista hodnotil materiálový výskum. Projekty zamerané na onkológiu a preventívnu medicínu zasa nehodnotil žiadny lekár. Mnohé z projektov mali hodnotu až 40 miliónov eur. „Je úplne nezmyselné, keď o takýchto obrovských výskumných projektoch rozhodujú dvaja hodnotitelia, ktorí často nielenže nepracujú v danej oblasti, ale sa vede a výskumu nevenujú vôbec,“ dodala Remišová. „V lepšom prípade ide o neschopnosť, v horšom prípade to môžeme považovať za cielenú manipuláciu hodnotenia projektov,“ vyjadrila sa.

    Výber hodnotiteľov je podľa Remišovej pravdepodobne dôvod, prečo v druhej eurofondovej výzve, v ktorej ide tiež o 300 miliónov, boli peniaze priklepnuté pochybným firmám, ktoré výskum nikdy nerobili. „Upozorňovala som na to už pred dvoma týždňami a teraz sa začínajú v médiách objavovať príklady ďalších pochybných firiem,“ dodala.

    V rámci eurofondovej výzvy poukázala na príklad firmy Beta Biotech. Tá vraj dosahovala tržby za minulý rok vo výške 14 500 eur. Ministerstvo jej prikleplo dotáciu viac ako štyri milióny eur. „Takáto firma nemôže mať kapacitu účelne tieto peniaze zmysluplne minúť,“ dodala Remišová. Táto spoločnosť pritom podľa jej slov nikdy v živote výskum nerobila a nemá ani žiadne vlastné laboratórium. Zároveň má spomínaná spoločnosť iba dvoch zamestnancov, čo znamená, že všetky činnosti súvisiace s výskumom bude musieť externalizovať. „Pýtam sa, aký význam má podporovať takéto výskumné schránky, ktoré na skutočný výskum nemajú ľudí?“ vyhlásila Remišová.

    Spoločníkom vo firme Beta Biotech je zároveň Samuel Babjak, ktorý podľa jej slov podniká spoločne s manželkou vysokého štátneho úradníka na ministerstve vnútra Róberta Pintéra. Pintér pritom v minulosti podnikal aj so súčasným ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a exministrom Jánom Počiatkom. S Kaliňákom je pritom Pintér podľa Nového Času kamarát od detstva a do hľadáčika médií sa dostal ešte v roku 2012, keď dostal miesto generálneho štátneho radcu na ministerstve vnútra.

    Minister preveruje

    Preverovanie eurofondovej výzvy za takmer 300 miliónov eur určených na dlhodobý strategický výskum a vývoj sa ešte neskončilo. Vyplynulo to z vyjadrení ministra školstva Plavčana po pondelkovom rokovaní vlády SR. Z tejto výzvy nedostali žiadne peniaze slovenské univerzity ani Slovenská akadémia vied (SAV). Úspešné boli súkromné firmy. Minister si chce počkať na výsledky preverovania a podľa toho potom bude konať. Pripomenul, že samotné vyhodnotenie výzvy ešte stále nie je ukončené. Pochybná je podľa Remišovej aj ďalšia výzva na inovácie taktiež za 300 miliónov eur.

    Médiá ešte 10. júla informovali, že rektori veľkých univerzít a predseda SAV v tejto súvislosti napísali ministrovi školstva list, v ktorom ho žiadajú, aby výsledky eurofondovej výzvy anuloval. Plavčan sa s rektormi následne stretol a prisľúbil im, že preverí hodnotenie projektov. Rovnako tak preverí plnenie kritérií subjektmi, ktoré sa do výzvy prihlásili.

    Len útok opozície

    Ministerstvo vníma vyjadrenie opozičných poslancov len ako útok, ktorý pramení z neznalosti problematiky. „Je dôležité upozorniť, že zámerom vyhlasovaných výziev z Operačného programu Výskum a inovácie je nielen podpora samotného výskumu, ale cieľom je najmä spolupráca medzi podnikateľským a akademickým sektorom, respektíve ostatnými výskumnými inštitúciami, ktoré sú v projektoch zapojené formou partnerstva,“ uvádza sa okrem iného v stanovisku rezortu.

    Ministerstvo zároveň prízvukovalo, že proces odborného hodnotenia doručených projektov vo výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja ešte nie je ukončený a preveruje ho riadiaci orgán.

    Autor: TASR/df

    - Reklama -