OĽaNO-NOVA chce posielať rómske deti povinne do škôlok

    0
    Rómski chlapci ukazujú napodobeniny stoeurových bankoviek na sídlisku Luník IX v Košiciach (Autor: TASR)

    “Navrhujeme teda, aby deti, ktoré vyrastajú v rizikovom prostredí, chodili povinne do školy 13 rokov namiesto 10. Bude to lepšie pre nás všetkých. Pre deti a ich rodičov aj pre celú našu spoločnosť,” povedal na dnešnej tlačovej konferencii líder hnutia Igor Matovič.

    Ak by rodič nesplnil povinnosť dať dieťa do škôlky, mal by byť za to potrestaný.

    “Navrhujeme, aby bolo trestným činom, keď rodič nedá dieťa do škôlky,” doplnil Matovič, ktorý verí, že rodičia si netrúfnu páchať trestný čin. Návrh podľa jeho slov nie je žiadna novinka.

    “Väčšina európskych krajín má túto povinnosť. To, čo navrhujeme, vo väčšine krajín funguje,” uviedol.

    Hnutie verí, že keď budú rómske deti chodiť povinne do škôlky, ľahšie sa zaradia do normálnej základnej školy a zvýši sa aj šanca študovať na strednej škole a získať napríklad výučné listy. Tým by boli ľahšie uplatniteľní na trhu a nestávali by sa z nich poberatelia sociálnych dávok. Vďaka získanému vzdelaniu a návykom by tiež mohli deti podľa Matoviča kultivovať svojich rodičov. 

    Bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák zdôraznil, že ak zainvestujeme dnes, vráti sa nám to dvakrát. Štát nebude podľa neho musieť platiť sociálne dávky.

    “Kľúč je jednoduchý, poslať deti do škôlok, kde ich pripravia na základnú školu,” poznamenal Pollák.

    Matovič doplnil, že keď chce vláda a jej predseda Robert Fico (Smer-SD) riešiť extrémizmus, mal by začať od počiatku a teda posielaním rómskych detí do škôlok. Pripomenul, že Ficove kabinety vládnu na Slovensku 10 rokov a za ten čas neurobili pre rómske deti nič. Nechali podľa Matoviča vyrásť ďalších 50.000 poberateľov sociálnych dávok.

    Pollák bol splnomocnencom vlády v minulom Ficovom kabinete. Na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že poslal do škôlok niekoľko tisíc rómskych detí.

    - Reklama -