OĽaNO-NOVA: Vládnutie tejto koalície je obdobím neustálej nestability

    0
    Veronika Remišová počas tlačovky OĽaNO na tému eurofondových výziev (Autor: df)

    “Za túto krízu si môžu koaliční partneri sami. Dôvodom ich súčasnej krízy nie sú programové či hodnotové spory, nie sú to ani problémy Slovenska. Dôvodom je snaha ututlať 600-miliónový škandál predsedu parlamentu a lídra SNS Andreja Danka v oblasti eurofondov,” skonštatovala Remišová. Poukázala tak na kauzu rozdeľovania eurofondov na výskum a inovácie. S neustálymi malichernými škriepkami a škandálmi by OĽaNO-NOVA nedokázalo vládnuť. Podľa slov Remišovej sú však pripravení súčasnú vládnu koalíciu vymeniť a robiť veci spravodlivo a čestne.

    “V tolerovaní vzájomných škandálov nemá táto koalícia žiadnu alternatívu,” tvrdí poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA). Koalícia podľa neho nie je silná a ani stabilná, nefunguje harmonicky a nemá ani skvelých odborníkov na ministerstvách. “Títo ľudia nám nemajú čo dať, nemajú pre Slovensko víziu. Politika by mala byť o hodnotových sporoch a nie o kšeftárských sporoch, čoho svedkami sme dnes,” podotkol poslanec Eduard Heger (OĽaNO-NOVA).

    V pondelok (7.8.) oznámil predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko vypovedanie koaličnej zmluvy. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na tento krok zvolal nadnes rokovanie koaličných partnerov. Dankov krok označil za “absurdný”, nevnáša podľa neho do spoločnosti pokoj a stabilitu.

    Po rokovaní koaličnej rady predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý tlmočil stanovisko vládneho trojlístka, povedal, že problém v koalícii nie je taký vážny, koaliční lídri sú odhodlaní pokračovať. Partneri sa podľa jeho slov porozprávali, vypočuli si navzájom názory a rozhovory budú pokračovať ďalej. Lídri sa zídu opäť v piatok (11.8.), tentoraz na Úrade vlády.

    - Reklama -