O životných záujmoch Slovenska nemožno rozhodovať na Súmračnej, hovorí nový predseda Siete. Bol poradcom Mečiara aj Čarnogurského

    0
    Ivan Zuzula (Autor: siet.sk)

    Strana Sieť chce osloviť ľudí, ktorí veria, že poctivosť sa vypláca, a od štátu očakávajú, že im vytvorí férové podmienky. Svoje predstavy o smerovaní strany predstavil nový predseda delegátom snemu v príhovore, ktorý je zverejnený aj na webe strany. Verejnú prezentáciu komplexného programového dokumentu Siete predpokladá v prvom štvrťroku 2018.

    Súčasnú koalíciu Zuzula označil za jediný reálny matematicky možný výsledok posledných parlamentných volieb. „Myslím si, že podstatnou krízou súčasnej politickej reprezentácie je morálna kríza a snaha o relativizáciu pojmov, akými sú čestnosť, pravdovravnosť či vernosť,“ povedal pre topky.sk s tým, že tieto vlastnosti by mali byť nevyhnutnou výbavou každého verejne činného občana.

    Miroslavovi Beblavému a jeho kolegyniam zo strany Sieť nevyčíta, že „stranu použili ako výťah k parlamentným funkciám“, vyčíta im, že dostatočne nevyužili možnosti, ktoré mali, aby jasne deklarovali svoj nesúhlas so vstupom do koalície so Smerom, prípadne sa iniciovaním mimoriadneho snemu pokúsili o zvrat. „Vyčítam im, že miesto toho zvolili stratégiu úteku pred zodpovednosťou,“ uviedol a dodal, že Beblavého strana, ktorá ani nevznikla, má v parlamente šesť kresiel.

    „Skupina našich bývalých poslancov, ktorí sú dnes oporou poslaneckého klubu strany Most-Híd, ani nepredstierala žiadne hodnoty, jednoducho na základe toho, že sa nedokázali v strane Sieť mocensky presadiť, zmenili stranícke tričká,“ konštatoval na adresu ďalších odídencov.

    Zuzula sa tiež vyjadril k Ficovmu jadru. Podľa neho nám doteraz nikto poriadne nevysvetlil, čo tieto aktivity premiéra znamenajú, no napokon si Slovensko pravdepodobne bude musieť vybrať z dvoch scenárov.

    Prvým je aktívna spoluúčasť v nemecko-francúzskom projekte, ktorá prinesie obmedzenie suverenity Slovenska a odovzdanie značnej časti jeho kompetencií, na druhej strane však aj zvýši životnú úroveň. „Dve najbohatšie krajiny EÚ dokážu predsa garantovať vzostup platov, dôchodkov či sociálnych dávok v poslušnom 5,5-miliónovom ´regióne´,“ myslí si.

    Druhým scenárom je pokračovanie v doterajšej ceste, teda „plnoprávne členstvo Slovenskej republiky v trápiacej sa EÚ so všetkými pozitívami a negatívami, ktoré z toho vyplývajú“.

    Obidva scenáre Zuzula považuje za reálne a uskutočniteľné. Prijatie toho prvého si však nevie predstaviť bez referenda. „O životných záujmoch našej vlasti nemožno predsa rozhodovať na Súmračnej,“ uviedol s odkazom na centrálu strany Smer.

    - Reklama -