O utečencoch a ožranovi Zemanovi. Režisér kultových Pelíškov si servítku pred ústa nedáva

    0
    Český filmový režisér Jan Hřebejk. (Autor: TASR)

    O utečeneckej kríze vyhlásil, že „populisti nadbiehajú ľuďom, ktorí o tom nechcú premýšľať, a vytvárajú realitu, ktorá neexistuje“. Citoval tiež český časopis Respekt, podľa ktorého bolo v ČR v minulom roku 112 utečencov, ale 370 demonštrácií. Teda tri demonštrácie na jedného utečenca. „Tak si myslím, že to skôr svedčí o tom, že ľudia blbnú,“ podotkol. Podľa neho tiež nie je pravda, že v Česku existuje nejaká partia Vítačov. „To vôbec nie je žiadna pravda. Nikto si neželá, aby sem vtrhli teroristi,“ poznamenal.

    Rovnako ako v Paríži môže klub vybuchnúť aj tu

    Zarazilo ho tiež, keď stretol „múdreho kamaráta“, ktorého dcéra študovala v Paríži na nejakom dobrom gympli, a on k tomu povedal, že dcéru z Paríža museli stiahnuť, „pretože teraz tam sú tie sračky“. „Ako to, že keď v Paríži došlo k teroristickému útoku je akože dôvod stiahnuť babu z dobrej školy v Paríži na nejaké pražské priblblé predmestie,” začudoval sa Hřebejk. Sám by niečo také neurobil. „Nie sme blázni. Keď vybuchne klub v Paríži, tak zajtra môže vybuchnúť aj tu. Niekde sa to deje a niekde sa to nedeje. Možno sa to nedeje v severnej Kórei, ale tam sa ľudia pasú na lúkach, aby sa najedli.“

    Reč sa stočila aj na prezidenta Miloša Zemana. Hřebejk zaspomínal, ako Zeman hovoril v dňoch Nežnej revolúcie na Letnej, kde mu vraj ľudia po každej vete tlieskali. „On tam vtedy povedal, v atmosfére dejinného prevratu, keď nemusel bľabotať, že české vysoké školstvo sa prepadlo na 42. priečku za Nepál. Ja neviem, či lekárske fakulty v Nepále by boli nejaké lepšie ako na Univerzite Karlovej. Jednoducho je to pletka, je to neuveriteľná hlúposť, neviem, či sú vôbec nejaké vysoké školy v Nepále. Milión ľudí mu tlieskalo. A to robí doteraz. Klame, keď nemusí, a pre fór by vraždil. Ale mne tie vtípky neprídu také dobré.“

    Normálne je, keď sa ľudia smejú prezidentovi, a nie naopak

    Prezident je podľa Hřebejka symbolická figúra a jeho moc je menšia, než sa všeobecne hovorí. Samotný Zeman je podľa neho vo všetkých ohľadoch ako „ohavný chlap, a to vo všetkom tom navážaní sa do slabších“. „Ako to teraz niekto napísal v nejakom fejtóne. Normálne je, keď sa ľudia smejú prezidentovi, ako keď sa prezident posmieva ľuďom alebo skupinám. Pre mňa je to, ako keď máte v baráku vulgárneho ožrana, ktorý močí na schodisku. Ja neviem, či je nebezpečný. Pre mňa je to bytosť, u ktorej je mi ľúto, že reprezentuje tento štát,“ uviedol Hřebejk.

    Začudoval sa tiež nad tým, kde sa berú Zemanovi priaznivci. Ani vo svojom širšom okolí nepozná nikoho, kto by Zemanov humor považoval za humor, a to vraj vychádza aj mimo Prahy. Nepozná tiež nikoho, kto by Zemanove reči považoval za nejaké múdre. Nedokáže tiež povedať, ako je súčasný prezident politicky orientovaný. „Pre mňa je Zeman trošku pravicový, trošku ľavicový, jednoducho, ako sa to hňupom páči,“ vyhlásil. Zemanovi ale priznáva rovnako ako Václavovi Klausovi “ochotu pohybovať sa naprieč spoločnosťou”.

    Celé video nájdete TU.

    - Reklama -