O tomto sa Merkelovej zreme ani nesnívalo. Dostala čestný doktorát za úsilie o posilnenie Európy a ochranu hodnôt

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Rektori Katolíckej univerzity v Leuvene a Univerzity v Gente udelili nemeckej kancelárke čestný doktorát za “diplomatické a politické úsilie o posilnenie Európy a ochranu hodnôt, ktoré nášmu kontinentu umožňujú nachádzať jednotu v rôznorodosti.” 

    Pri odovzdávaní titulu ju rektori prirovnali k osobnostiam ako Mahatmá Gándhí a Nelson Mandela za jej heslo “My to zvládneme” (Wir schaffen das). Týmto heslom dala najavo ochotu postarať o migrantov prúdiacich do Európy, ale za svoj postoj si vyslúžila aj vlnu kritiky.

    Merkelová sa v ďakovnej reči zamerala na mládež a vyzvala študentov, aby sa zapojili do programu Erazmus. “Buďte zvedaví, ambiciózni a otvorení voči zvyšku sveta. V Európe sa nám už podarili veľké veci, ale vaša generácia musí pokračovať na ceste vpred a prispieť svojou troškou,” vyhlásila kancelárka.

    Pri slávnostnom akte bol prítomný aj belgický premiér Charles Michel, ktorý vyjadril Merkelovej obdiv za jej silu a pevné európske presvedčenie. Po ceremoniáli sa hlava nemeckej vlády stretla s belgickým kráľom Filipom. Potešilo ju, že tentoraz v Bruseli navštevuje aj iné miesta ako sídla európskych inštitúcii. Keďže nejde o oficiálnu návštevu, belgický premiér ju pozval na večeru do reštaurácie v centre mesta.

    - Reklama -