O dôsledné vyšetrenie Gorily nemá nikto záujem. Otvorili by tak Pandorinu skrinku, hovorí autor spisu

    0
    Preukaz príslušníka SIS (Autor: SITA)

    Podľa Holúbeka je základným dôvodom toho, prečo kauza nie je dodnes vyšetrená, absencia celospoločenského záujmu. „Nikto nemá záujem, aby sa to dôsledne vyšetrilo, pretože by to otvorilo Pandorinu skrinku,“ vysvetlil v rozhovore.

    Robotu si vymýšľal sám

    Podľa neho ale Gorila nestojí ani nepadá na premiérovi Robertovi Ficovi. Kľúčové ale je, že odkryla fungovanie systému. A práve preto nemajú žiadne zo štruktúr záujem, aby sa prípad dotiahol do konca. Zatiaľ ale Holúbek nebol zbavený mlčanlivosti, aby mohol povedať, ako to naozaj bolo. „Niekde vnútri tomu verím, ale netvrdím, že to tak aj bude,“ odpovedal na otázku, či si myslí, že sa tak niekedy stane.

    Finančná skupina Penta podľa neho nedokázala túto kauzu v sebe spracovať. Rozhodnutie súdu ale podľa neho potvrdilo, že akcia Gorila skutočne prebehla, ak však niekto pochybuje o autentickosti spisu, je to jeho problém. Ak ale boli odposluchy nelegálne, mal by byť za to niekto zodpovedný. „Súhlas predsa vydal príslušný sudca, niekto zo SIS musel napísať žiadosť o odpočúvanie, ďalší ju museli schváliť a podobne,“ vysvetlil.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.


    O svojej práci v SIS povedal, že bol dosť frustrovaný, keď videl, ako to tam funguje. „Robotu som si v podstate vymýšľal sám, pričom vedenie SIS zrejme v tomto prípade podcenilo situáciu. Dlhodobo sa totiž spoliehali na to, že nižšie úrovne tajnej služby sú neschopné, takže ich už ani nekontrolovali,“ odkrýva temnú stránku tajnej služby. Celá Gorila pritom podľa neho bola náhoda, pretože SIS vraj takto štandardne nepracovala. „Mnohí sú tam skôr obchodníci, ktorí všeličo skúšajú a potom sa to snažia využiť politicky alebo biznisovo,“ opísal.

    V kritizovaní SIS-ky je naozaj nekompromisný. Podľa neho je naša tajná služba úplne deravá a za posledné roky odtiaľ ani nič poriadne nevyšlo. „Myslím, že štyria interní a dvadsiati externí analytici Penty sú efektívnejší ako celá SIS.“

    Zvláštne stretnutie s Vargom

    Po kauze Gorila sa stretol aj s majiteľom odpočúvaného bytu Zoltánom Vargom, ktorý robil pre Pentu. Z opisu stretnutia mrazí. „Väčšinu času hovoril on: vraj to takto nenechajú, spomínal nejakých jeho chlapcov a podobne. V podstate sa mi nepriamo vyhrážal, ale bolo vidno, že v skutočnosti sa po tej kauze bojí viac ako ja,“ povedal Holúbek.

    Po kauze sa stretol aj s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS Ľubomírom Arpášom, vraj ešte okolo roku 2009 náhodne na schodoch. Ruku mu však nepodal, hoci mu ju Arpáš podával. No otázku, či ho prekvapilo, že si ho najala Penta, uviedol, že na veľké prekvapenia neverí. „To bol aj hlavný dôvod, prečo som si s Arpášom nechcel podať ruku. Ale nie som naňho nahnevaný, ani ho nevnímam ako svojho nepriateľa. Je to skrátka slabý človek,“ uzatváre Holúbek.

    - Reklama -