Novým šéfom ÚRSO je exminister hospodárstva. Bábka v rukách Fica, spustila tvrdo opozícia. Takéto reči môžu viesť iba hlupáci, oponuje Jahnátek

    0
    Ľubomír Jahnátek (Autor: TASR)

    Predseda vlády Robert Fico očakáva od nového šéfa ÚRSO Ľubomíra Jahnátka, že bude využívať silný regulačný rámec. „Potrebujem, aby sme na Slovensku mali silný regulačný rámec. Úrad je dôležitý, má svoje kompetencie. Ja očakávam od nového predsedu ÚRSO, že tento silný regulačný rámec bude aj náležite využívať. Preto postup pri menovaní Ľubomíra Jahnátka splnil všetky náležitosti, tak ako tieto náležitosti stanovoval zákon a ako sme ich aj my nastavili,“ zdôraznil Fico. 

    Bol o niekoľko konských dĺžok lepší ako ostatní kandidáti, tvrdí Fico

    Pripomenul, že na post šéfa ÚRSO sa uskutočnilo výberové konanie, do ktorého sa mohol prihlásil každý, kto chcel. „Návrh na Ľubomíra Jahnátka prišiel od konkrétnych zamestnávateľov. Myslím si, že môžeme povedať bez akéhokoľvek zaváhania, že bol o niekoľko konských dĺžok lepší ako ostatní kandidáti,“ dodal dnes premiér.

    „Z mojich informácií vyplýva, že zo štyroch kandidátov jasne vyčnieval. Komisia ho vyhodnotila ako najlepšieho,“ povedal rovnako ako Fico minulý mesiac minister hospodárstva Peter Žiga.

    Prvé kroky? Prídem do kancelárie, zažartoval Jahnátek

    Ľubomír Jahnátek pre Parlamentné listy povedal, že s rozhodnutím vlády je uzrozumený a jeho cieľom je spraviť cenotvorbu energií transparentnejšou. „Beriem to ako ďalšiu pracovnú príležitosť vzhľadom na to, že ÚRSO urobilo nevyspytateľné kroky ku koncu minulého roka a na začiatku tohto roka. Chcem urobiť všetko pre to, aby sa takáto situácia nezopakovala a ceny energií neboli len výsledkom rozhodnutia jedného či dvoch ľudí, ale aby o tom bola väčšia diskusia,“ povedal nový šéf úradu.

    Na otázku, aké budú jeho prvé kroky v úrade, odpovedal Jahnátek s humorom, že príde do kancelárie. „Samozrejme, budem sa musieť oboznámiť s kolektívom pracovníkov, hoci som robil ministra hospodárstva a ÚRSO spadalo do mojej sféry vplyvu. Musím si spraviť personálny audit a z internetu som sa dozvedel, že úrad má už vonku nejaké návrhy vyhlášok na tvorbu cien pre budúci rok, kde znova urobili tú istú chybu ako vlani. Čiže sa budem musieť veľmi krátko s kolegami dohodnúť, že buď to stiahnu, alebo rýchlo doplnia. Potom uvidíme ďalej,“ dodáva Jahnátek.

    Pracoval pre Širokého

    Jahnátek sa v roku 2006 stal ministrom hospodárstva. Následne po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady (NR) SR za vtedy opozičnú stranu Smer-SD. Po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 ho prezident SR vymenoval za ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a túto funkciu zastával až do roku 2016. V súčasnosti je poslancom Národnej rady SR, členom Smeru sa však nikdy nestal.

    V rokoch 1978 až 1992 pracoval vo Výskumnom ústave spracovania a aplikácie plastických látok v Nitre vo rôznych funkciách od výskumného pracovníka až po riaditeľa divízie. Takmer desať rokov pôsobil ako výrobno-technický námestník, respektíve generálny riaditeľ v Plastike Nitra, ktorá patrí do portfólia Juraja Širokého, ktorý sa považuje za údajného mecenáša Smeru. Neskôr sa stal Jahnátek riaditeľom pre stratégiu v Dusle Šaľa, následne sa vrátil do vrcholového manažmentu Plastiky.

    Bábka v rukách Fica. Bez praxe, bez znalosti jazykov a záujmu, hovorí SaS

    Po expresnom zasadnutí vlády bude zásadné rozhodnutie o novom predsedovi ÚRSO zrejme až do roku 2023 výrazne ovplyvňovať peňaženky domácností aj ostatných spotrebiteľov energií. Myslí si to poslanec za stranu Sloboda a Solidarita Karol Galek s tým, že Jahnátka považuje za bábku v rukách Fica.

    „Robert Fico vymenovanie Ľubomíra Jahnátka iba veľmi stroho oznámil a potom zbabelo utiekol, aby už ďalej na tento ďalší škandál v slovenskej energetike nemusel reagovať. Je nepochopiteľné, ako ho vôbec mohla komisia ponúknuť ministrovi hospodárstva ako najvhodnejšieho kandidáta, hoci kvôli jeho jednoznačnej politickej nálepke sa ním ani len nemali zaoberať,“ povedal Galek.

    SaS prekvapuje aj postoj  zvyšných dvoch koaličných partnerov, ktorí sa s osobou Ľubomíra Jahnátka na najdôležitejšom poste v energetike na Slovensku dokázali stotožniť. Jediným možným vysvetlením je pre Galka ich alibizmus.

    „Na strane jednej to budú síce stabilné, ale stabilne vysoké ceny energií,“ odpovedá Karol Galek. Platby za energie už teraz tvoria 15 až 20 percent z výdavkov slovenských domácností, čo je takmer najviac v rámci EÚ. „O takto významnej položke sa jednoducho nemôže rozhodovať podľa potrieb politikov, ale naopak, podľa vývoja trhu a možností odberateľov,“ upozorňuje liberál.

    SaS taktiež podala podnet na Európsku komisiu, v ktorom kritizovala zasahovanie ministerstva a vlády do nezávislosti regulácie. 

    „Pokiaľ najlepším kandidátom na najdôležitejší energetický post v krajine je makromolekulárny chemik bez praxe v energetike, záujmu o problematiku, znalosti jazykov, ktorý sám v minulosti verejne priznal, že o tento post nestojí, opäť to iba svedčí o personálnej a ideovej vyprázdnenosti tejto vlády,“  uzavrel poslanec za SaS Karol Galek.

    Je to výsmech slušných ľudí

    Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) považuje taktiež menovanie Ľubomíra Jahnátka na post šéfa regulačného úradu za škandál, aroganciu súčasnej vládnej koalície a výsmech slušným ľuďom.

    Poslankyňa Veronika Remišová uviedla, že hnutie OĽaNO spochybňuje nielen nezávislosť, ale aj odbornosť tohto kandidáta. 

    „Podľa zákona by šéf regulačného úradu mal mať najmenej desať rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii. Pán Jahnátek podľa dostupných informácií nemal na starosti cenotvorbu v energetike, pracoval vo Výskumnom ústave spracovania a aplikácie plastických látok, neskôr v Plastike v Nitre a v Duslo Šaľa. Navyše vláda opätovne nezverejnila jeho životopis, a tak si občan ani nevie skontrolovať, či skutočne bude zo svojich daní platiť odborníka alebo len ďalšieho lojálneho človeka Smeru,“ povedala Remišová.

    Na kritiku z radov opozície, že bude iba bábkou v rukách Fica, sa Jahnátek vyjadril, že „takéto reči môžu hovoriť iba hlupáci“.

    - Reklama -