Nový zákon o športe sa dotýka aj miest a obcí. Pozrite sa, čo od neho očakávajú

    0
    Ilustračné foto: deti (Autor: SITA)

    “V zmysle zákona o športe obce vypracovávajú koncepciu rozvoja športu na svoje podmienky. Spolu so športovými organizáciami podporujú výstavbu, modernizáciu, rekonštrukciu, údržbu a prevádzkovanie športovej infraštruktúry,” vysvetlil Kaliňák. Zabezpečujú tiež využívanie športovej infraštruktúry, podporujú organizovanie súťaží ako aj šport pre zdravotne postihnutých, podieľajú sa na vytváraní podmienok na šport a môžu oceňovať športovcov a športových odborníkov pôsobiacich v obci. 

    Mestá a obce sú kolískou a miestom pre šport a športové aktivity, poznamenal podpredseda ZMOS Jozef Turčány. “Bez ich pôsobenia by niektoré športové odvetvia, súťaže zväzov či zabezpečenie voľnočasových športových aktivít pre občanov boli problematickejšie,” vysvetlil. Napríklad kluby pôsobiace v najnižších futbalových súťažiach výrazne podporujú nielen mestá a obce, ale aj miestni podnikatelia, uviedol s tým, že “okrem toho mestá a obce podporujú aj šport v školách”. Preto mnohé povinnosti vyplývajúce zo zákona o športe treba vnímať ako paragrafové definovanie toho, čo mnohé samosprávy už teraz robia, dodal. 

    Združenie miest a obcí Slovenska bude podľa Michala Kaliňáka pozorne sledovať aplikačnú prax, od ktorej očakáva nielen zlepšenie vzťahov medzi jednotlivými aktérmi podporujúcimi šport, ale aj vyššiu transparentnosť a lepšiu efektivitu manažovania formálnych aj neformálnych športových aktivít. Prijatie zákona o športe bola jedna z dlhoročných požiadaviek združenia. 

    - Reklama -