Nový kabinet požiada parlament o dôveru v piatok

    0
    novovymenovaní členovia vlády SR v Prezidentskom paláci (Autor: TASR)

    Nový predseda vlády vystriedal vo funkcii Roberta Fica (Smer-SD). V porovnaní s odchádzajúcim kabinetom došlo okrem postu premiéra k zmene vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú zastáva Richard Raši (Smer-SD), ministrom vnútra je Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Na ostatných postoch zmeny nenastali.

    Výmenu vlády si vyžiadala vládna kríza, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a po ďalších okolnostiach vrátane informácií o údajných prepojeniach vládnych politikov na kalábrijskú mafiu, o čom písal Kuciak.

    Po vražde vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí žiadajúcich odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), následne aj Roberta Fica. V hre boli aj predčasné parlamentné voľby, po ktorých volá opozícia, ale žiadal ich aj Most-Híd. Vládna strana zmenila názor, keď Fico oznámil, že podá demisiu, čo vyústilo do rekonštrukcie vlády.

    - Reklama -