Novinárku, ktorá písala o korupcii, zabila explózia. Premiér požiadal o pomoc americkú FBI

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname2 (Autor: SITA)
    Novinárka a blogerka, ktorej texty prilákali často viac čitateľov ako všetky tlačené denníky na Malte dohromady, bola tŕňom v oku vláde aj podsvetiu v najmenšej členskej krajine EÚ. Daphne Caruana Galizia sa nebála pátrať ani po kauzách najvyšších politických predstaviteľov. Prednedávnom odhalila podozrivé prepojenie okolo samotného predsedu vlády. 
     
    Maltský premiér Joseph Muscat a dvaja jeho blízki spolupracovníci majú podľa odhalení zosnulej novinárky prepojenie na schránkové spoločnosti, ktoré mali predávať maltské pasy a platiť im mala vláda v Azerbajdžane. 
     
    Žiadna skupina ani jednotlivec sa k útoku neprihlásili. Maltská prezidentka Marie-Louise Coleiro Preca vyzvala ľudí, aby zachovali pokoj, nerobili unáhlené závery a boli solidárni. 
     
    Po letných parlamentných voľbách na Malte sa politickí komentátori a analytici v krajine obávali návratu politického násilia, ktoré otriasalo európskym ostrovným štátom počas 80. rokov minulého storočia. 
     
    K smrti maltskej novinárky, ktorá sa zaoberala informáciami z kauzy Panama Papers, sa vyjadril aj samotný premiér Muscat. Útok označil za barbarský a požiadal políciu, aby kontaktovala kolegov zo zahraničia v snahe odhaliť páchateľa. „Každý vie, že Caruana Galizia bola mojou veľkou kritičkou, politickou aj osobnou, ale nikto nemôže nijako ospravedlňovať tento barbarský čin,“ vyhlásil maltský premiér. 
     
    Pri vyšetrovaní vraždy novinárky budú na Malte zrejme pomáhať aj agenti FBI. Informoval o tom premiér Muscat s tým, že o pomoc pri riešení prípadu požiadal vládu Spojených štátov. 
     
    Len pripomeňme, že v uniknutých dokumentoch z kauzy Panama Papers sa objavilo aj Slovensko. O konkrétnych prípadoch sme písali napríklad TU alebo TU
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -