Nové pravidlo z Vatikánu. Viacerí katolíci zrejme nadšení nebudú

    0
    Ilustračná fotografia: urna (Autor: TASR)

    Popol zosnulých už nebudú môcť pozostalí napríklad rozptýliť do mora, ponechať ho v urne doma či rozsypať na obľúbenom mieste. Vatikán zverejnil nové pravidlá, z ktorých tieto zákazy vyplývajú. Podľa nového dokumentu by mali ľudia popol svojich zosnulých uchovať na dôstojných, cirkvou stanovených miestach, píše čas.sk.

    V dokumente sa napríklad píše: „Nie je dovolené rozptyľovanie popola do vzduchu, na zemi a do vody či v akejkoľvek inej forme, či uchovanie popola v pamätných predmetoch, ako sú napríklad šperky.“ Vatikán zdôraznil, že aj naďalej uprednostňuje pohreb pred kremáciou. Tú povolil po prvý raz až v roku 1963. 

    Nariadenie znie jasne: ak bude pravidlo porušené, cirkev odmietne pozostalým cirkevný pohreb. Nové pravidlá zdôvodnil vatikánsky prefekt Gerhard Müller: „Mŕtvi nie sú majetkom rodiny, sú to deti Božie.“ K tomu dodal, že popol by mal byť uchovaný na posvätnom mieste, teda na cintoríne, v kostole či na inom mieste, ktoré je vyčlenené na tieto účely cirkvi. „Prichádzame zo zeme a do zeme sa aj vraciame, uviedol kardinál Müller.

     
    - Reklama -