Nové VIDEO drámy pre komunistického pohlavára. Vulgarizmy, pľuvance, napadnutie. A pre tričko dokonca padlo aj trestné oznámenie

    0
    Ľuboš Lorenz (Autor: Reprofoto: Youtube)

    V sobotu 25. mája sa výtvarníci Ľuboš Lorenz a Peter Kalmus vybrali do obce Veľký Lipník, kde na obecnom úrade visí pamätná tabuľa venovaná Jánovi Pješčakovi. Výtvarníci však na mieste prišli do konfliktu s obyvateľmi obce a starostom obce Petrom Labantom. Ten Lorenza zhodil z kontajnera, na ktorom výtvarník stál, keď sa pokúsil červenou farbou pamätnú tabuľu pomaľovať. Lorenz pri incidente utrpel viacero zranení vrátane zlomeného rebra.

    „Takéto pamätníky majú byť odstránené! Pokúsil som sa zatrieť tabuľu vodou zmývateľnou farbou. Stál som na debni, keď ma z nej niekto skopol. Až potom som sa dozvedel, že išlo o starostu,“ povedal výtvarník.

    Na stránke YouTube sa však teraz objavilo nové video, ktoré zachytáva celý incident aj jeho následok. Kamera zaznamenala Ľuboša Lorenza oblečeného v tričku, na ktorom je vyobrazený slovenský štátny znak umiestnený do tvaru, ktorý nápadne pripomína ženský pohlavný orgán. Starosta obce zhodí Lorenza na zem, pričom následne kričí na krvácajúceho výtvarníka.

    Nejaký k*kot, nie pán

    Lorenz si však v situácii nedáva servítku pred ústa. „Napadol ho nejaký pán,“ hovorí Kalmus. „Nejaký k*okot, nie pán!“ reaguje Lorenz. Na scéne sa potom objaví miestny obyvateľ v zelenom tričku, ktorý konštatuje: „Blázni sú tu… Ty si blázon. Ty sa nevieš, pako, prezentovať?“ spýta sa muž ležiaceho Lorenza. „By si mal držať p*ču… Ch*ju,“ odpovie Lorenz. „Ako ma nazývaš?“ spýta sa muž. Keď Lorenz slovo chuj zopakuje, muž v zelenom tričku výtvarníka opľuje. Celý čas sa pritom výtvarníci a miestni obyvatelia sporia, či je možné Pješčaka nazývať vrahom.

    Komunistický pohlavár Ján Pješčak je vo Veľkom Lipníku známy ako miestny rodák, ktorý sa zaslúžil o rozvoj tejto obce. V historických análoch však jeho meno figuruje aj v prípade justičnej vraždy čatára Aloisa Jeřábka.

    Dráma vo Veľkom Lipníku

    Zdroj: YouTube/Tomáš Makara

    Boľševizmus a vandalizmus

    Incident rozdelil Slovákov na dva tábory. Zatiaľ čo niektorí vnímajú aktivitu Lorenza a Kalmusa ako oprávnený protest proti snahám rehabilitovať minulý režim, iní ju označujú za vandalizmus. „Boľševici, ste ako mor – zdedili po svojich rodičoch túto chorobu a pľujete nakazené sliny na ako-tak obnovenú demokratickú spoločnosť… Je mi zle zo všetkých, čo píšu, ´dobre mu tak´. Takmer každý na Slovensku má predka alebo príbuzného, ktorého perzekvovali komunisti,“ napísali zástancovia akcie na sociálnej sieti. „Čistá provokácia a bohapustý vandalizmus… Ak majú páni ´umelci´ pocit, že tá tabuľa je tam protizákonne, tak sa mali obrátiť na prokuratúru,“ ozývalo sa zase od odporcov výtvarníkov.

    Trestné oznámenie na Lorenza

    Viacerým pritom prekážalo najmä tričko Lorenza. Spoločnosť práv občanov napríklad na výtvarníka podala trestné oznámenie. „Symbolika ženského prirodzenia v tvare piky ako pri kartách, ale s čiarami označujúcimi ochlpenie, je vo verejnosti všeobecne známa. Na uvedený čin je možné aplikovať § 423 Trestného zákona č. 300/2005 o hanobení národa, rasy a presvedčenia,“ píše sa vo vyhlásení občianskeho združenia.

    Názorovo nejednotní sú aj politici. Podporu výtvarníkom už vyjadrili ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a Ondrej Dostál (OKS). Smerák Ľuboš Blaha naopak ich akciu kritizoval.

    ÚPN protestuje

    Proti odhaleniu pamätnej tabule protestoval aj Ústav pamäti národa, ktorý označil akt obyvateľov východoslovenskej obce za faktickú rehabilitáciu bývalého komunistického exponenta. Podľa hovorcu ústavu Tibora Ujlackého sa 25 rokov po páde železnej opony stávame svedkami relativizovania pravdy o našej minulosti. Ujlacký pripomenul, že takýmto činom bolo i minuloročné odhalenie pamätníka vysokému komunistickému funkcionárovi Vasilovi Biľakovi.

    „V mene ÚPN aj v mene všetkých obetí totalitného komunistického režimu vyjadrujem ostrý protest proti tomu, aby sa na Slovensku 26 rokov po skončení komunistickej totality začali stavať pamätníky nepotrestaným členom a exponentom zločineckých organizácií, akými zjavne boli aj KSČ a KSS,“ vyhlásil predseda správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

    - Reklama -