Nová vláda v Rakúsku si posvietila na verejnoprávnu TV a rozhlas

    0
    Novinárske vozy, čakajúc na výsledky volieb, pred prezidentským palácom (Autor: Hans Štembera)

    Server rakúskeho denníka Der Standard priniesol informácie, že naši západní susedia uvažujú o reforme najväčšej rakúskej rozhlasovej a televíznej stanice ORF. Vznikajúca vláda ľudovcov a slobodných zatiaľ zostáva len pri úvahách, ale rakúski novinári už dnes bijú na poplach. Ak by malo dokonca dôjsť k privatizácii ORF, podľa novinárov by to bolo jednoznačne na škodu.

    Najväčšia rozhlasová a televízna stanica podľa novinárov nemá slúžiť tým či oným súkromným subjektom, ale celej spoločnosti. Rovnako dôrazne vystupujú novinári proti zoštátneniu ORF. Najväčšia rozhlasová a televízna stanica podľa novinárov nemá slúžiť ani ako hlásna trúba politikov, ktorí práve vládnu v krajine.

    Na škodu by vraj bolo aj rozdelenie ORF. Čísla ukazujú, že Rakúšania dôverujú spravodajstvu televízie a rozhlasu. Ak by teda malo dôjsť k nejakým zmenám, tak podľa novinárov by sa mali týkať posilnenia tímu televízie a rozhlasu. V poslednom čase sa počet pracovníkov v rozhlasovom a televíznom tíme znížil, ale nároky na rozsah vysielania zostali rovnaké alebo sa dokonca zvýšili, takže redaktori museli v menšom počte urobiť viac práce. A zvlášť pred voľbami vraj novinári odviedli veľké množstvo práce. Rakúšania si myslia, že to bola kvalitná práca. V celoeurópskom meradle sa ORF teší naozaj veľkej dôvere občanov.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -