Nová hrozba aj pre Slovákov? Onedlho sa z Európy takmer nikam nedostaneme

    0
    Ilustračné foto: Lietadlo L-39 Albatros (Autor: SITA)

    Po zostrelení malajzijského boeingu a páde ruského airbusu v Egypte aerolinky menia trasy letov. V súčasnosti sa nelieta nad východnou Ukrajinou, Líbyou či severom Sýrie. Nebezpečné sú aj niektoré regióny Afriky. Z Viedne lietajú aj mnohí Slováci napríklad do Dubaja, Somálska, Pekingu či Perzského zálivu.

    Sobotňajší pád ruského lietadla v Egypte, ku ktorému sa hlási radikálna organizácia Islamský štát (IS), teraz zvýšil neistotu aj v juhovýchodnom smere. Niektoré západné letecké spoločnosti už z vlastnej iniciatívy obmedzili lety nad Sinajským polostrovom, kde došlo k poslednej katastrofe, a to iba 16 mesiacov po poslednom významnom obmedzení letov nad Ukrajinou, po ktorej siahlo 11 aeroliniek.

    Terajšie rozhodnutie leteckých spoločností Air France, Lufthansa alebo Emirates dobrovoľne sa vyhýbať Sinajskému polostrovu platí do “odvolania”. Respektíve do termínu, než sa vysvetlia príčiny pádu ruského lietadla, ktoré sa údajne rozlomilo vo vzduchu.

    Topky zisťovali, ako bezpečnostnú situáciu monitoruje bratislavské letisko Milana Rastislava Štefánika. „Opatrenia na zvýšenie bezpečnosti na letiskách nezavádzajú letiská svojvoľne. Všetky letiská v Európskej únii, vrátane Letiska M. R. Štefánika v Bratislave, sa riadia nariadeniami Európskej komisie o opatreniach na vykonávanie spoločných základných noriem bezpečnostnej ochrany civilného letectva. Akúkoľvek zmenu legislatívy zo strany Európskej komisie bude bratislavské letisko rešpektovať,“ povedala pre Topky hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -