Nikto si predtým nevedel predstaviť, že ak si objedná protiprávnu činnosť, mohlo by to podsvetie neskôr vyzvoniť, tvrdí Volzovej právny zástupca

    0
    Archívne foto. Pavol Rusko odchádza eskortovaný z Okresného súdu Bratislava II (Autor: TASR)

    Volzová sa podľa Kvasnicu nezdržiava na Slovensku. „Je to aj preto, aby sa cítila bezpečnejšie, pretože aktuálne udalosti ju zneisťujú. Nehovorím, že cíti priame ohrozenie života alebo zdravia, ale určitá neistota tam je,“ uviedol v rozhovore pre Sme s tým, že podozrivé osoby sa nachádzajú v súčasnosti vo väzbe alebo vo výkone trestu.

    Vypovedať bola Volzová ešte pred Ruskovým zatknutím. Polícia jej vtedy ponúkala aj možnosť osobnej ochrany, no povedala, že to nepovažuje za potrebné. Postup polície na území Slovenskej republiky aj okolnosti protiprávneho konania, o ktorom sa dozvedela, sú predmetom skúmania jej právnych zástupcov v Nemecku. „Musíme pracovať aj s možnosťou, že slovenské štátne orgány nevyvinú dostatočné úsilie na to, aby boli páchatelia trestnej činnosti vo vzťahu k Sylvii Volzovej postavení pred súd,“ hovorí Kvasnica.

    Podľa informácií, ktoré Kvasnica má, sa vražda v Nemecku nepremlčiava. Silvia Volzová bola v tom čase nemeckou občiankou. „Tak skúmame, či je možné nemecký trestný zákon aplikovať na prípady, keď sa proti nemeckému občanovi niekto dopustí trestného konania mimo územia Nemecka,“ priblížil. V spise sú podľa advokáta aj vyjadrenia, že ak by niektorých z obvinených v kritickom čase nevzali do väzby, bol by trestný čin dokončený bez ohľadu na to, kde v Európe by bola. „To je veľmi silné vyhlásenie,“ myslí si.

    Pokusy o ovplyvňovanie svedkov Kvasnica pripúšťa, nemusia to podľa neho robiť len obvinení. „Bude treba veľmi starostlivo vyhodnocovať všetky prípadné zmeny výpovedí svedkov. Prípadne zisťovať dôvody, ktoré ich k takýmto zmenám viedli,“ načrtol. Volzová je v konaní zastúpená ako poškodená. Má právo nahliadať do spisu, môže požiadať o fotokópiu, dávať návrhy vo vzťahu k náhrade škody.

    Kvasnica okrem iného komunikoval s Černákovým právnym zástupcom. „Povedal mi, že Černák sa vyjadroval k tejto trestnej činnosti už v roku 2007,“ informoval advokát, pričom dodal, že si nemyslí, že zavádza. Písomný záznam o takejto výpovedi podľa neho nemusel existovať, len záznamy o návštevách Černáka vo výkone trestu. „Ak sa aj robili nejaké záznamy z komunikácie s odsúdeným, tie sa Černákovi nedávali na odsúhlasenie,“ vysvetlil.

    Volzovú podľa advokáta nezaujímajú motívy, ktoré viedli k Černáka k tomu, že o trestnej činnosti vypovedal. „Skutočnosti, ktoré sa dozvedela z uznesenia o vznesení obvinenia, jej zapadli do mozaiky, ktorú si vytvárala v rokoch 1996 a 1997. To je mimoriadne dôležitý moment,“ tvrdí Kvasnica.

    Černáka označil za priamy dôsledok mečiarizmu. „Mnohí si pamätáme, aké bolo obdobie po vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Ako sa rozkladal policajný zbor a v dôsledku toho vznikali mafiánske skupiny,“ povedal, pričom tie časy nazval brutálnymi, čoho dôkazom je množstvo vrážd. „Slúži ku cti konkrétnym ľuďom, že pomohli rozložiť túto mimoriadne závažnú trestnú činnosť. Ale tie časy sa už skončili,“ nazdáva sa.

    Tento aktuálny prípad môže byť podľa Kvasnicu precendensom. „Z toho, čo som mal možnosť vidieť, si myslím, že je veľké podozrenie, že na území Slovenska predstavitelia politického, hospodárskeho a spoločenského života mohli komunikovať nielen s Mikulášom Černákom, ale aj s inými členmi zločineckých skupín,“ obáva sa. Nikto si podľa neho predtým nevedel predstaviť, že ak si objedná protiprávnu činnosť, mohli by to členovia podsvetia neskôr oznámiť orgánom činným v trestnom konaní.

    - Reklama -