Nikdy neprejdete. Odkazujú antifašisti Kotlebovi. V Bratislave sa chystá protest

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Samotný pochod má vypuknúť v pondelok 6. 3. o šiestej hodine na Hodžovom námestí v Bratislave. V popise udalosti doslova stojí: „Dočkali sme sa času, kedy si ľudia zvolili v parlamentných voľbách fašistov. Naši starí otcovia, ktorí bojovali za našu slobodu, sa obracajú v hroboch. Ocitli sme sa na medzníku histórie, kedy zápasíme o charakter našej spoločnosti. Budeme pochodovať hlavným mestom. Bez prejavov. Pod vlajkami s preškrtnutými hákovými krížmi. S ozvenou antifašistickej piesne Bella Ciao. So zdvihnutými päsťami. S jasným odkazom. Fašizmus nikdy nezvíťazí. Nedovolíme to.“

    Stránka tejto udalosti len potvrdzuje, akú obrovskú silu má ĽSNS na sociálnych sieťach. Napriek tomu, že ide o antifašistickú akciu, Kotlebovi sympatizanti zasypávajú stránku kritikou a poukazujú na to, že Kotleba nie je žiaden fašista. Kotleba v minulosti popieral holokaust a vo svojich prejavoch často burcuje k rasovej neznášanlivosti a antisemitizmu. Krajná pravica tak dostáva na Slovensku punc legitimity, čo je nebezpečný fenomén.

    Naviac nejde o „štandardnú, civilizovanejšiu“ krajnú pravicu podobnú Front National Marine Le Penovej vo Francúzsku alebo o niečo ako Wildersovo PVV v Holandsku. ĽSNS predstavuje primitívny populistický nacionalizmus prinášajúci riešenia pod heslami typu „krompáče a lopaty“. Ako sme pred voľbami informovali, na kandidátke ĽSNS sa nachádzali osoby ako spevák neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces Rasťo Rogel či kovaný neonacista Marián Magát, ktorý bol za extrémizmus nedávno zadržaný v Prahe a o Hitlerovi sa v minulosti neváhal vyjadriť ako o človeku „so srdcom na správnom mieste“. Slovenskej verejnosti však zjavne táto skutočnosť nie je ľahostajná a dá sa očakávať, že akcie typu Antifašistická mobilizácia budú v budúcnosti pribúdať.

    - Reklama -