Niektorí politici zabúdajú, že aj migranti sú ľudia. Je neprijateľné, aby si Slovensko migrantov vyberalo na základe vierovyznania

    0
    Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

    Podľa Žitňanskej pritom sám premiér pred nedávnom tvrdil, že rozhodujúce by malo byť to, či ide o ekonomických migrantov alebo ľudí, ktorí utekajú zo svojej krajiny pre strach o holý život. „Namiesto toho, aby vláda komunikovala s občanmi, a predovšetkým s obyvateľmi Gabčíkova, v snahe rozptýliť ich obavy z príchodu 500 imigrantov, ktorých dočasne prijmeme na základe dohody s Rakúskom, svojimi vyhláseniami Robert Fico len naďalej stupňuje obavy z ich neprispôsobivosti,“ dodala Žitňanská. Takisto považuje za “absolútne nenáležité” vyjadrenia premiéra o tom, ako chce chodiť po utečeneckých táboroch v Grécku a Taliansku a vyberať pre nás vhodných sto sýrskych kresťanov.

    Stovka migrantov zodpovedá našim ekonomickým možnostiam

    Tento týždeň premiér Robert Fico a minister Robert Kaliňák oznámili, že na Slovensku bude môcť ostať 100 migrantov. Má ísť o sýrskych kresťanov, ktorých si Slovensko vyberie v Taliansku a Grécku. Podľa Fica je to príspevok Slovenska k prerozdeleniu 40 000 migrantov. Ako uviedol Kaliňák, 100 osôb je Slovensko schopné integrovať do spoločnosti a tento počet zároveň zodpovedá aj našim ekonomickým možnostiam. Slovensko zároveň zvýši kapacity humanitárneho transferu z 300 na 500 osôb ročne. Do humanitárneho transferu prijme Slovensko najohrozenejšie skupiny, hlavne matky s deťmi.

    V Gabčíkove s príchodom azylantov nesúhlasia

    Títo utečenci tu budú môcť ostať maximálne 180 dní a ich cieľová krajina je známa ešte pred tým, ako na Slovensko prídu. Do Gabčíkova má tiež prísť 500 žiadateľov o rakúsky azyl. Dočasne im poskytneme ubytovanie a zabezpečíme stravu. V Gabčíkove budú mať začiatkom augusta referendum, v ktorom chcú vyjadriť nesúhlas s príchodom azylantov.


     

    - Reklama -