Niektorí Gréci sa už nechcú pozerať na umierajúcich utečencov. Vyrazili do boja za ich práva

    0
    Utečenci snažiaci sa dostať z Turecka do Grécka (Autor: SITA)

    Neďaleko oplotenia sa zhromaždilo asi 500 protestujúcich, ktorí tam pricestovali z Atén a viacerých severogréckych miest. Demonštrácia bola reakciou na sériu tragických nehôd z ostatného času, pri ktorých v Egejskom mori zahynuli desiatky migrantov. Stúpenci opozičných mládežníckych organizácií a občianskych iniciatív naliehali na vládu v Aténach, aby odstránila plot a otvorila hranice medzi Gréckom a Tureckom pozdĺž rieky Evros, aby utečenci nemuseli voliť nebezpečnú cestu cez more.

    Účastníci včerajšieho protestu, sčasti mladíci s kuklami a kapucňami na hlavách, začali hádzať kamene na policajný kordón blokujúci prístup k vyše 10 kilometrov dlhému pohraničnému oploteniu. Polícia dav rozohnala slzotvorným plynom a ohlušujúcimi granátmi. Grécka vláda tvrdí, že hraničnú bariéru nie je možné odstrániť z čisto “praktických dôvodov”. Vyzýva naopak EÚ, aby zintenzívnila podporu pre záchranné a pátracie operácie vo východnej časti Egejského mora.

    Za posledné štyri dni zahynulo viac ako 60 migrantov počas plavby z tureckého pobrežia na Lesbos a ďalšie grécke ostrovy. Polovicu z obetí tvorili deti.

    - Reklama -