Niekedy nepredstaviteľné. USA budú dodávať uhlie na Ukrajinu

    0
    Ukrajina, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Do konca roka dopravia USA na Ukrajinu 700.000 ton uhlia, uvádza spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL). “Prvá dodávka 85.000 ton uhlia sa očakáva začiatkom septembra,” vyhlásil v pondelok na americkom veľvyslanectve v Kyjeve šéf podniku Centrenergo Oleh Kozemko s tým, že uhlie pomôže krajine počas zimy.

    Diplomatický zástupca americkej ambasády v Kyjeve George Kent uviedol, že prezident USA Donald Trump a jeho ukrajinský náprotivok Petro Porošenko rokovali o možnostiach dodávok amerického uhlia na Ukrajinu počas stretnutia, ktoré sa uskutočnilo 20. júna v Bielom dome, informovala RFE/RL.

    Ukrajina má problémy s ťažbou tejto energetickej komodity od apríla 2014, keď na východe krajiny – bohatom na uhlie – vypukol konflikt medzi proruskými separatistami a vládnymi silami. Pod kontrolou povstalcov podporovaných Moskvou je väčšina regiónov Doneck a Luhansk, spoločne nazývaných Donbas.

    Porošenkova vláda v marci pozastavila všetku nákladnú dopravu medzi Donbasom a zvyškom krajiny, pričom sa usiluje o iné spôsoby zabezpečenia palivových rezerv potrebných na prevádzku elektrární.

    - Reklama -